Live: The Shy Lips, Symfoniorkestern på Henriksberg Ballroom

Gehitmusiken —  5 maj, 2012 — 2 kommentarer

The Shy Lips

Nej, det är inte Kristian Anttila. Det är nån annan snubbe.

Rock’ n’ roll, man har rockat och rockat i sextio år och kommer säkert göra det i tjugo till, för på scenen har vi ett försök till en reinkarnation av en reinkarnation av rocken — The Strokes — men det är inte Julian Casablancas på scen utan någon som kanske arbetar som hans dubbelgångare i media medan The Strokessångaren leker steampunkrebell på nån dekadent bar i Los Angeles. Om rocken vore ett museum så kom The Shy Lips till genom frekventa besök där, där tavlor på Buddy Holly, The Rolling Stones, The New York Dolls, The White Stripes hänger. Göteborgsbandet är charmigt, ösigt, tajt, men dammigt. Det gör egentligen ingenting, finns gott om livsenergi här för att man ska glömma att man hellre hade rest tillbaka i tiden och sett den första punkgnistan istället för en artificiell låga. Men det är trovärdigt — sångaren har ibland en närvaro på scenen, som om det brinner i trumsetet — och hade man varit hög kanske man trott man är en tidsresande. Woah, är det verkligen 2001 — är det Casablancas?! Tänk att det har gott 10 år sen The Strokes debut, fan, tiden går och så vidare.

Symfoniorkestern

Söt tjej

Asså, jag hatar mitt liv, vi tar en kopp kaffe och en cigg till. Men nu har jag slutat knarka koffein och äta cigg, och på samma kväll som jag får höra låttexter som inspirerat så många försök till rökringar, har jag allvarlig cold turkeyabstinens — cigg, cigg, cigg GE MIG EN CIGG. Din jävel. Ungefär. Jag är glad dock, för jag fick se ett mesindieband som jag älskat sen debuten 2009 – tänd eld på dig själv (för det du tror på). Nej, det är inte Göteborgs Symoniker, det är popsymfonier i leksaksformat. Phil Spector, why not. På skivorna finns det massa instrumentella klingklangande syntetiskt-möter-äkta mellanspel.

Och Göteborg, det är det: falsksång, bitterljuva texter, humor, udda instrumentkombos (på scen har vi en tutande saxofonist), och liv liv liv som sjunger om död död död, och kärlek och sånt — ett bra slags skrål och skrän. ”Varför ska jag tända eld på mig själv, när askan bara blåser bort? Lyfter sju ton hela veckan, du kommer dö innan du är åttiotvå”. ”Den Lilla Flykten” handlar om att sticka härifrån. Ja det är Göteborg vi är i men låten träffar mer rätt på mig när jag bodde i en håla i Småland. Nu har jag kommit hem, känns det som. Medan Göteborgare sticker till Stockholm lyssnar jag på ”Get ”Dekadent” (Or Díe Trying)” och är smålycklig över att vara här på Henrikgsberg ballroom.

Den lilla symfoniorkestern som växt upp och blivit stor låter nästan punk på scen. ”Västra Berget Brinner” börjar så lugnt och fint, en tår-nerför-kindenlugnt, men så är vi plötsligt där i ett symfoniskt klimax VÄSTRA BERGET BRINNER och gitarrerna, basen, saxofonen och sången är flammorna. Slutet: Atombombslugn. När det inte är lugna balladgrejer så är det dansa-som-ett-fånpunkigt. Och det härligaste av allt, man kan ju inte annat än sjunga med, för texterna är ju så man blir kär. Och på tal om det, jag tror jag är kär i sångerskan. / Bojan Buntic

Visa support, DIGGA OSS PÅ FACEBOOK.

Symoniorkestern har förresten en ny låt ute, lyssna på Sailor Moonschlagern ”Aldrig Speciell”:


Trackbacks och Pingbacks:

  1. Live: Bobastian på Jazzhuset « Ge Hit Musiken - maj 17, 2012

    […] överaskad när man väl hör ett band man lyssnat länge på i verkligheten, som när jag hörde Symfoniorkestern på Henriksberg Ballroom, och antingen är de nya låtarna mycket råare än de tidigare, eller så är Bobastian helt […]

  2. Symfoniorkestern: “Prestationsångest Över Tillvaron” « Ge Hit Musiken - juli 29, 2012

    […] av göteborgs finaste popband Symfoniorkestern (läs gärna vår konsertrecension från sist vi såg dem) arbetar på ett nytt album som just nu är i slutstadiet av produktion. De […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s