Live: Joel Alme på Pustervik

Gehitmusiken —  9 maj, 2012 — Lämna en kommentar

Det nya Pustervik har tre scener, två för intima spelningar och en stor för större, men när Joel Alme sjunger om sin kärlek till Göteborg och hur mycket han älskar sin fru blir det ändå rätt nära till artisten, även på den stora scenen. Och det krävs en stor scen, ett stort rum, för att göteborgarens stora röst ska få rätt utrymme. Att den nya pustervikscenen är mer än duglig märks när Alme sjunger ut i refrängen på ”The Clouds” — det överaskar alltid vilken röst mannen besitter. Låten är en diss till Stockholm (”I’m stuck inside this stormy city where everybody feels alone… it’s so dark you can’t even smile, it’s so cold you can’t even cry”) och en kärleksförklaring till hemstaden, som han saknat och som han kommit tillbaka till nu: ”I miss my friends, I miss the smell of the sea, and I miss to be near you”. Ja, här står du bland vänner Joel! Synd bara att du inte sjunger på göteborgska, det är det enda som fattas. Men det är förlåtligt, den nya skivan A Tender Trap är så jävla bra.

Man får ju va galen för att lämna Göteborg, eller hur? Här spelar djduon Karin & Fanny Lou Reed, The Beach Boys och självklart ”I Want You” av Bob Dylan innan göteborgs egen Dylan inträder, här i Göteborg får Iceage spela på rätt volym, här kan man få sig en romantisk död under en spårvagn, här sjunger en trubadur till älsklingen i publiken. Och nu har vi även nya Pustervik. Zeth Isaksson skrev om Loney Dears spelning här, han berättade om hur bra det var, och jag är glad att det har träffat rätt på mina förväntningar också. Det är tillräckligt stort, och tillräckligt litet, på en och samma gång. Jag ser fram emot Cloud Nothings spelning här den 17 maj.

Joel Alme har en kärleksfull närvaro på scenen, och han är en generös artist. Mellan sina nya låtar får andra en plats i spotlighten: vännen Jonas Lundqvist (”han har arbetat på sin skiva i 20 år”) får sjunga ”Alla för sig” från den hyllade nysläppta Så e de med de. Lundqvist är fullständigt fängslande när han rör sig på scenen som en hardcorepunkare på popdiet, det är nästan så han överskuggar Alme själv. Låten är svinbra. Bruce Springsteens livligaste fast på Håkan Hellströmska. Men inte bara Lundqvist får inta scenen, utan även bassisten ställer sig vid micken för att sjunga ”Utan personlig instats”.

Låten har en historia. Förr var Alme bassist i Martin Elissons band Hästpojken, och nu är Elisson bassist i Almes band. Melodin i den oförglömliga refrängen ”och jag spelar utan insats här, det är sand emellan fingrarna /och att våga hoppas på nått fint är att skjuta sig i huvudet” blev Almes ”A Young Summer’s Youth” och är nu officiellt IFK Göteborgs inmarschsång ”Snart Skiner Poseidon”. En av världens bästa supportsånger, enligt min sportfanatiska bror. Så viktig är Alme för Göteborg! Men som sagt, det började ända bak hos Hästpojken, och ikväll får vi höra originalet. Det har alltså gått ett helt varv! Det är en så fin sångmelodi – nästa steg, vår nya nationalsång!

När Joel avslutar ”The Clouds” och lämnar scenen, börjar jag så klart hojta ”en gång till” och får support från resten av truppen. En gång till en gång till en gång till! Klapp, visslingar, rop, skrik; men förgäves. Och så går ridån för. Skivor börjar spelas. Tråkigt nog blev det en alltför kort konsert, men jag är ändå nöjd. Joel berättar att han var nervös över att inte många skulle dyka upp, men vi blev många, och han vet hur man tillfredställer en stor publik. Det blir ju inte så mycket allsång denna gången, skivan är ju trots allt helt färsk, men det blir mycket energi och en bra respons från publiken. Vi vill ju visa att han har kommit hem, vi vill ju helst att han ska stanna här. Och nu har han en bra scen som kallar honom tillbaka. /Bojan Buntic

FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK för mer konsertrecensioner, albumrecensioner, låttips och allmänt om Göteborgs musikliv.

Annonser

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s