Freekok: ”Love is a missile”

Gehitmusiken —  6 juni, 2012 — Lämna en kommentar

Det är den 6:e, nationaldagen, och jag sitter som en viking i solen och läser Can’t Stop, Won’t Stop, en epik över hiphopens vidunerliga historia. Det är mitt sätt att fira att sommaren officiellt har börjat. Jag har nyligen lyssnat på Killer Mikes strålande R.A.P Music och El-Ps enastående Cancer 4 Cure; jag såg nyss Kendrick Lamar på Siestafestivalen. Så man kan väl säga att jag är på humör för bra rap. Så, Göteborg, vad har ni att förse mig med?

Låt oss börja med en duo som idag lirar på Svarte mosse, Hissingen. Det är Picknickfestival och vi får höra lite picknickrap. Det är två göteborgare, Jon von Letscher och Per Stenbeck med det olyckligt valda gruppnamnet Freekok. Ja, det uttalas översatt till svenska som gratis tupp/eller könsorganet som fått namninspiration från tuppen. Lyssna på ”Head Nod” för att höra hur fel det låter. Den ena är producent, den andra visuell konstnär. Produktionen på deras andra album Electric Orchestra (välvalt namn) är en elektronisk ström av färger och glitter, ett fartfyllt maskineri med ornamentrika kuggar, housesynthugg, urklippta röster, Italo Disco-robotar, klassiskt pianospel och allt vad kan tänkas i den postmoderna eran. Killarna har gott om energi och fantasi, både med rapen och med musiken. Tyvärr berör inte texterna en enda gång. Det är en massa tom luft byggd på rapklichér, ironier, roligheter — det är oldschool som bara fan, och det finns en charm i det. En hip hiphopserietidning, typ. Lyssna på ”Love is a missile” nedan, och lyssna gärna på titelspåret ”Electric Orchestra”, det bästa på skivan, och kom och se dem med mig idag på Picknickfestivalen. /Bojan Buntic

Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s