Live: Hypnotic Brass Ensemble på Fasching

Gehitmusiken —  10 juni, 2012 — Lämna en kommentar

Hypnotic Brass Ensemble är blåsorkestern som, med sin enormt majestätiska framtoning, torde vara en våt dröm när det kommer till bra backupband. Att lyssna på Hypnotic Brass Ensemble är som att blanda storslagen westernmusik, RnB och jazz. Däremot kan man lätt tro att ett band som består av åtta blåsinstrument och ingen sångare kan bli ganska tradigt. Det är däremot inte fallet med Hypnotic Brass Ensemble, som består av åtta karismatiska bröder som blandar bleckblås med hätsk rap och publikmagnetism i en alldeles sagolik, närgången spelning på Fasching i lördags.

Under spelningen spelade bröderna – tillsammans med den alldeles lysande trummisen Gabriel ”Manuels” Wallace som utgör ensemblens nionde medlem – deras kanske mest kända låt, ”War”, som dessutom var med i den tämligen nya kassakon The Hunger Games, tillsammans med nyare låtar från deras senaste EP Bulletproof Brass. Däremot är Hypnotic Brass Ensemble inte riktigt om att önska låtar, som det ofta är med jazz då mycket inte direkt hänger på trallvänliga refränger, utan här är snarare hela paketet av denna orkestermusik något som i sin helhet blir en ren fröjd, snarare än att man sitter och inväntar låtar. Förutom ”War”, kanske. ”War” är sagolik som studioversion på albumet Hypnotic Brass Ensemble, men live var den desto mer fenomenal.

Däremot hade upplevelsen aldrig varit så superb om det inte varit för jazzklubben Fasching i sig. Närvaron som uppstår då man sitter tre meter från ett enormt duktigt band är fenomenal. Det skulle aldrig kunna skapas på Globen eller liknande. Därför våndas jag lite över att jag missade då Herbie Hancock, en gud inom jazzen, faktiskt var där och spelade. Blotta tanken att sitta så nära Herbie både gläder och chockerar mig.

Hypnotic Brass Ensemble är ett fenomenalt band, som med enkla medel verkligen drar igång publiken. Visserligen kräver det ju givetvis att man själv gillar jazz, men jag tvivlar på att få undgår att förnöjas över ett band som underhåller på flera håll. Nog för att det verkligen är bra musik, men även för att tanken om åtta bröder som spelar blåsinstrument i samma band faktiskt låter väldigt se- och lyssningsvärt. Deras musikaliska precision gör för övrigt att man inte är förvånad över att de spelat med såväl Gorillaz, som Erykah Badu och Mos Def.

Efter deras uppträdande var det givet att jag skulle ha deras nya EP. Jag hälsade på några av bröderna, berömda dem för deras uppträdande och fick lyckligtvis plattan signerad, då jag lyckades råka på någon som måste varit deras manager eller någon form utav roadie. Med ett Chicago-lugn som bandmedlemmarna osade av, avslutade mannen min kväll med nyheten att Hypnotic Brass Ensemble kanske återvänder innan året är slut. Då är jag givetvis bänkad.

Vito Gogola 

Visa support, FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK. 

Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s