Det Stora Monstret: ”Elastiska”

Gehitmusiken —  28 juni, 2012 — Lämna en kommentar

När bandet splittras, eller datorn sjunker med allt ditt tyngsta material till botten av cyberhavet, då strängar man om en gammal nylonsträngad Bjärtongitarr och börjar göra hemmainspelningar levande som smutsigt solsken, bara för att livet är en sak som går vidare.

När jag var yngre producerade jag elektronisk musik, men min älskade dator försvann på ett tåg — försvann med all min poesi och med tusentals timmar intimsamtal dekonstruerade i FLstudio. En dag ser jag kanske en diktsamling, ”en strålande debut av Börje Digmarsson”, med mina sonetter och hexametrar eller hör mina sampladeliska beats på en mixtape från nån tedrickande, halvt tecknad stockholmsrappare med töjning, japanproducerade rastaflätor, sojabrillor och designerskäggstubb. Men livet går vidare, så äre.

Men tillbaka till ämnet för inlägget, Jacob Johansson — eller namnet han går under som artist, Det Stora Monstret — är också en sådan typ att han går vidare. När musikprojektet han sysslade med gick åt helvete, då vända han sig inåt, med nämnda Bjärton, och skrev tillräckligt med låtar för en debutskiva. Christoffer Berg, som gjort produktion åt Depeche Mode, Fever Ray, The Knife m.fl., gillade garderobsmusiken och gick in i ett sammarbete. Han bidrog med syntgalaxer och gav en rymddjup resonansbotten åt Johanssons hemmasnickrade pop. EPn kommer ut i höst, men redan den 29 juni släpps singeln ”Elastiska” + en till låt på a-sidan ,”Hela igen”.

”Elastiska” är durmelodisk 90talsrock, sådär fint oslipad i kanterna, med bloozsolos, en kubistiskt markant, trallvänlig falsettrefräng, och en massa glittrande syntar i dunklet. Den lyckas kännas som att den kom till på stundens ingivelse, fastän det är en välgjord komposition.

Streama den från vår soundcloud:

Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s