Bästa Nya Låt: Blur – Under The Westway

Gehitmusiken —  3 juli, 2012 — 2 kommentarer

Igår släppte Blur två nya låtar: ”Under The Westway” och ”The Puritan”. Den senare är en maximalt laddad lågt HÖGT lågt-konstruktion, en ackumulation till en explosion bland neon i en leksaksfabrik i Las Vegas; syntpunk med en garvande distsyntbas som leder vägen i de fulladdade refrängerna, lågt mixade breakbeats, ett tralalalande enormt klimax, och Damon Albarns tillbakalutade vokaler. Det är en enastående, nära nog militant återkomstsång för ett veteranband som ska ut i popkrig igen. Vi kommer få se dem in action på Way Out West, vi kommer att rapportera här på GHM för er som inte ska närvara.

Men nu till den viktigaste låten, ”Under The Westway”. Titta på videon: vi får se en popsångs komposition i all dess bräcklighet. Det är så enkelt att en pojke med fundamentala kunskaper i harmonilära och en känsla för att klinka fram melodier på ett piano skulle kunnat skriva den. Men, ändå inte. Det är det fantastiska med popmusik. Som jag skrev i vårt ”manifest”:

”En popmelodi är ett mysterium. Det kan kompositören till världens kändaste melodi — herr Beethoven — hålla med om. Gud skrek honom i öronen, så han blev döv; han svarade med att tonsätta Friedrich Schillers ode till glädjen. Varenda punkare kan nynna den slingan!”

Idag, mina damer och herrar, har många människor världen över berörts till tårar av ”Under The Westways” enkla melodi. En hyllning till de stora monumenten i pophistorien, ”A Whiter Shade Of Pale”, John Lennon, och, varför inte, konkurrenterna i förra vågen av britpop, Oasis.

Nu ska jag ta lyssna på The Beatles, vad ska ni göra?

Bojan Buntic
Glöm ej, jag twittrar! Och finns så klart på tumblr också. Och visa gärna support och följ oss på FACEBOOK.

Annonser

2 svar till Bästa Nya Låt: Blur – Under The Westway

  1. 
    Den tondöve 5 juli, 2012 kl. 08:54

    Eh,,,,,,, sedan när var A Whiter Shade of Pale baserad på Ode to Joy? Har du ens lyssnat på dem?

    • 

      Jag skrev inte att den var det. Vart har du plockat upp det ifrån? Det är en hyllning till popmelodier i allmänhet, inte ett anspråk på exakt likhet mellan dem. Ha det bra!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s