Tio förbisedda album 2012

Gehitmusiken —  5 juli, 2012 — 1 kommentar

Vi ser ingen poäng här på Ge Hit Musiken med en halvårslista över de hittills bästa släppen. Vår egen hierarki över det bästa 2012 har att ge får ni vänta med till slutet av året, så ni har något att njuta av när higgspartikeln vänder sig ut och in och käkar upp universum. Vi har dock missat att skriva om en del fantastiska släpp härifrån Sverige under årets gång. Det är svårt att leva dubbla liv. Nu har ni som följt oss chans att ta del  av det som vi lyssnat på men av olika skäl inte hunnit skriva om. Tio album/EPs, varje värd lika mycket som allt som redan finns på sidan. Av dessa tio är en utkorad av Invisible Guy, vår käraste bloggvän och gästskribent. Jag föreslår att ni lyssnar på denna musik på nattetid, helst i tillståndet mellan dröm och verklighet. Njut!

*

Erik De Vahl Spring 2012

Erik De Vahl är en riktig skatt ifrån Göteborgs underjord. Med de simplaste arrangemang, och en röst elegant och naturlig som vinden, ger han oss våren vi aldrig fick. Våren är en paradox: den väcker till liv, men det som vaknar vaknar till livets smärtor; våren är skrämmande vacker, som en födelse. Varför skriker inte växterna? Om barnet visste hur livet smakar skulle det inte skrika, det skulle vara tyst med tåriga ögon av vördnad, som en ros i duggregnet. Det är sällan jag tar till med uttryck som innerlig, men om något förtjänar det adjektivet så är det låtar som ”Den Svenska Avundsjukan” och ”Ur Dina Händer.” Ett album som i sin helhet rör en kall stenhård sten till tårar.

Bojan Buntic

Visa support, följ Erik De Vahl på FACEBOOK.

VED VED

Psykadeliska beats holkade direkt ur träd, välformade men med rester från barken kvar. Hallucinatoriska improvisationer, melodier och ornament går som arabesker över krautmekaniska riff, som ibland svävar ut med rytmiska steg i progguniversum; och genom hålen på träden ser ni en stam dansande i skymningsljus, ni befinner er i den hemliga djungeln på andra sidan månen, ni är två steg och en begynnande dans från att bli del i det vilda mysteriet.

Bojan Buntic

Norra Kust Norra Kust

Välkommen till en värld sublim som att överblicka havet när det ligger tyst, från en månbrandsfärgad klippa; därovan, en rymd späckad med stjärnor som i dina ögon formar förfäders andar hand i hand runt en eld, eller vilsna i skogar, törstiga och ensamma i öknar, sovande i primitiva läger före istiden, världsbullret och de stora krigen. En gammal värld vars existens vi förvillat i en dröm som en John Bauertavla. Den världen ger Norra Kust oss inträde till.

Bojan Buntic

Visa support, följ Norra Kust på FACEBOOK.

Ditt Inre En Värld I Brand

Efter bränder kommer revolution, det har Jamaica och The Bronx lärt oss, men vi är förbi de revolutionära tiderna, både vad gäller musik och vad gäller politik, men är vi förbi bränderna? Musik är som att hamra på vatten, elden finns i vårt inre. I ett inspirerat ögonblick (skandinavisk expressionism, månljus, cigg och sju koppar koffein) skrev jag ihop några drömska rader om ”Månljus (Saknad)”, själv full på månljus och gripen av en sån där saknad så intensiv att den bara tillåter sig att framträda en gång på några månader, eller år. Resten av epn är lika romantisk och full av sorg som min prosa i mina vackraste gladaste finaste vänligaste bästa ögonblick. När mitt inre är i brand.

Bojan Buntic

Visa support, följ Ditt Inre på FACEBOOK.

Solblot För Mig Finns Ingen Väg Från Hemmets Dörr

Det här måste vara en av de mest underskattade plattorna år 2012, som av någon anledning gått obemärkt förbi i just Sverige. Man kan alltid spekulera kring vad just anledningen till att den glidit förbi har varit, men av de låtarna jag har lyssnat på, d.v.s. ”Ålderdomen”, ”Medborgarsång” och ”Sommarljuset” så återfinns det något unikt. Särskilt med tanke på att de tolkar vackra dikter signerad 1800-tals poeten och författaren Verner von Heidenstam. På YouTube finns det även en demoversion av just ”Medborgarsång”, som är lite långsammare än den ovan nämnda. Helt klart en platta som jag rekommenderar varmt och som jag själv måste få tag på så att jag får höra de andra låtarna. Lite höljd i dimman, kan man säga.

Invisible Guy

Visa support, följ Solblot på FACEBOOK.

Borstspindeln När ingen ser påLove Antell Gatorna tillhör oss

Alice B Alice B

Jonas Lundqvist Så e de me de

Bam Spacey Land EP

*

Visa support, följ Ge Hit Musiken på FACEBOOK. Varje gilla-markering betyder mycket!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s