Brödet Stockholm: ”Chloe Dancer”

Gehitmusiken —  15 juli, 2012 — 1 kommentar

Ibland händer det. När man bläddrat igenom soundcloudlänk efter soundcloudlänk och musiken börjar växa ihop till en tjock massa så dyker plötsligt något upp som är exakt det man ville ha. Det hände mig igår då jag kom i kontakt med Brödet Stockholms låt ”Chloe Dancer”. Till en början lät det som en vanlig lo-fi inspelning med akustisk gitarr och kvinnosång. Men bara efter några sekunder spricker den inskränkta ljudbilden upp. Mäktiga slagverk börjar pulsera som hammarslag mot trumhinnan. Det här är inte någon vanlig lo-fi inspelning. Nej, det är välarbetat och tänkvärt. Brödet Stockholm lyckas kombinera enkel lyrik med drömsk musik och tillsammans blir det en historia med tydliga kontraster. Sångerskans enkla, men otroligt vackra röst, tycker jag skär så perfekt mot musiken att det blir som att följa två olika karaktärers relation. Slagverken pumpar vidare och för låten framåt, medan den akustiska gitarren breddar tankarna och ett lätt piano får med sina få toner agera kronan på verket. Brödet Stockholm har inte heller dragit sig för att sampla diverse ljud. Jag hör fågelsång och, som jag så många gånger tidigare skrivit gällande musik jag gillar, så bygger låten upp ett landskap.

Jag skulle kunna tänka mig att likna Brödet med Lykke Li. Så som Lykke hade låtit om hennes låtar inte hade mixats så att sången nästan ligger och slickar en i ansiktet. Men för både Lykke och brödet är det slagverken som genom hela låten driver musiken framåt. Vilket jag gillar, då musik som denna oftast brukar vara väldigt tillbakalutad på en uppsjö av melodier. Det här är bara en av sakerna som gör Brödet intressant och jag skulle verkligen vilja höra mer från deras håll. Eftersom de på deras soundcloud än så länge endast huserar en låt så är det för tidigt för mig att sätta något betyg på bandets produktioner. Men de är absolut värda att följa.

Zeth Isaksson 

Annonser

Trackbacks och Pingbacks:

  1. Brödet Stockholm: ”Slutscen (från en film som inte finns)” « Ge Hit Musiken - december 11, 2012

    […] Isaksson hittade Brödet Stockholm i början på året och skrev om deras första publicerade låt ”Chloe Dancer”. En dröm mitt i soundcloudvimlet. Jag såg nu på morgonen att de publicerat en ny låt, en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s