Fuck Mixing, Let’s Dance #1

Gehitmusiken —  2 september, 2012 — Lämna en kommentar

Nu börjar min månatliga krönika över nutida elektronisk dansmusik. Jag tror inte många av mina läsare anar vilken technonörd jag är. Det kommer vara en sammanfattning över de enligt mig bästa spåren, de som jag lyssnat på och återkommit till mest, under en månad. Det kommer förekomma lite tankar kring det hela ibland, men i allmänhet ska jag bara ge en kort beskrivning om varför jag diggar låtarna jag rekommenderar. Ifall det sker någon ny intressant utveckling inom den elektroniska musiken kommer det säkert förekomma en längre artikel om just det, till exempel kan ni förvänta er spörsmål kring maximalist-trenden, jupestep, TRAP-hiphop eller vem vet, kanske något än mer intressant. Denna månaden har jag varit på väldigt olika humör, så ni får en känslomässigt och stilistiskt blandad lista, men det lutar mest åt de sorgligaste av känslor. Alltifrån ren sorg, saknad, ångest, ilska, till något hjärtskärande vackert och hoppfullt. Så fuck mixing, let’s dance.

Moodymann: ”Why Do U Feel”

Av allt intressant som kommit ut under augusti är denna mästerliga övning i samplingkonst jag verkligen förälskat mig i. Moodymann har varit i spelet en lång, lång tid nu och räknas som den största trollkonstnären inom genren. Den är en resa, märklig housemusik uppbyggt som ett collage av element som till en början skär sig mot varandra, ett varmt elpiano, suckar, vokalsamples (”baby, I’ve found a new boy” ”why do you feel?”), gitarriff, och andra märkligheter. När beaten kommer in förenas allt på ett kraftfullt, subtilt och överaskande sätt som garanterar en mycket behagfull upplevelse. För en producent, vilket jag råkar vara, är det oerhört inspirerande.

LOL Boys: ”Changes (Shlohmo Remix)”

En av mina nutida favoritproducenter har gjort en sorgsam remix av en låt vars original kommer hamna högt upp över årets musikvideos. Titta på videon och garva lite. Shlohmo är känd för sina ofta melankoliska eller udda chopped-and-screwed-remixer av alltifrån kassettbandspop till nutida r’n’b. Han har till exempel gjort en fantastisk slow-motionremix av ”Call Me Maybe”. Han hittar det mörka spåret i varje låt och fokuserar på det, omvandlar glada historien till vemodiga skymningar. Det är inte varje dag man blir tårögd av Carly Rae Jepsen. I Shlohmos händer blir ”Changes” just en melankolisk historia, perfekt stämningsmusik.

Essáy: ”Crying At Night”

Essáy är en av de producenter som har internet och soundcloud att tacka för sin framgång. ”Crying At Night” är djup house skapad med minimala medel, för bästa möjliga förmedling av en känsla och stämning. Produktionsmässigt sker det inget som helst briljerande, den 21-årige tyske producenten håller sig snarare till de simplaste och mest nyttjade filterhouseknepen. Med samples från ett av världens bästa soundtrack, Silent Hill II-spelet och ett profesionellt vridande på spakarna lyckas han fånga den kusliga känslan av midnatten då det brustna hjärtat gråter sina första tårar.

Mariah Carey ”My All (Know Love Remix)”

På tal om den kusliga känslan.

Holy Other: ”Nothing Here”

Jag har redan skrivit om denna enastående låt. Det vackraste spåret på hela Holy Others briljanta debutalbum Held. Det var ett tag sen jag skrev om den, men känslan har inte lämnat mig än.

Ryan Hemsworth: ”Overthinking”

Bredvid den nya instrumentella hiphopens två regenter, den redan nämnda Shlohmo och min personliga favorit Clams Casino, står den nyupptäckta producenten Ryan Hemsworth. Vi skrev om hans fantastiska remix av Frank Oceans årslistekandidat ”Thinking About You”. Hans nya EP Last Words kom ut på Shlohmos etikett WEDIDIT. ”Overthinking” är det vackraste spåret på epn och till skillnad från det mesta i min lista går den i dur och glädjens tonalitet. När vi kommer till codan släpper Hemsworth ut oss, som vi det här laget blivit koncentrerat solsken, bland molnen.

Nu till den mörkare sidan av denna lista på 10 låtar. Ni som nått hit, lämna allt hopp.

Untold: ”Overdrive”

Jag kanske sa att jag gillar techno? Jag gillar den hårdaste av techno, och den ska helst vara smutsig, vass i kanterna och influerad av postpunk. Skrik och skrän, oljud och ett pumpande obevekligt driv mot intet. Untold ger oss just det. Detta är ett illvilligt spår, det vill borra sig in i dig och ta ut den där väldolda ilskan du bär på, den vill att det ska spruta olja ur dig. Hela Change In A Dynamic Enviroment 3 EPn är helt fantastisk och värd att lyssna på i sin helhet. Detta är den jag återkommit till mest. Chugga, chugga, chugga, chugga.

Blawan: ”Why They Hide Their Bodies Under My Garage”

Och när vi ändå trätt in i mörkret av våra själar kan vi gå ännu djupare, tycker jag, och stirra in i abyssen lite. När The Stooges Funhouse inte funkar funkar Blawan oftast utmärkt, och särskilt här där han tagit ett ondsint sample vars ursprung är lika gömd som kropparna som det hänvisas till. Hans technoproduktion har blivit sjuk och förvriden, och under spårets 6 minuter blir den där rösten alldeles förvrängd, ett riktigt monster. Inspirerad av producenter som Phase och andra på Token-etiketten gräver han nya tunnlar i den mörkaste technounderjorden. Denna har jag lyssnat på ändå sen den rippades från hans Boiler Room-set.

A1 Bassline: ”Slur”

Denna kommer med på listan för att den använder en av de grymmaste rytmer man kan hitta inom techno. Sen att det är en helt brutal ljudvärld är ett stort plus.

Terror Danjah feat Riko Dan: ”Dark Crawler”

Och när mörkret är insidan av ett rymdskepp fullt av utomjordsliga rovdjur. Här får ni en turntablevältande singel från grimekungen Terror Danjah. Med rapp från Riko Dan effektiv som samurajsvärd i handen på en robotstridskämpe från framtiden.

Ni som tagit er hit, jag hoppas ni haft en intressant resa, och jag hoppas inte månadens musik har gjort er för ledsna.

Bojan Buntic

Annonser

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s