BRING OUT YOUR DEAD METAL FEST! på Valands Festvåning

Gehitmusiken —  9 september, 2012 — Lämna en kommentarBatAAr.
På deras facebooksida kan man tro att man förvillat sig och hamnat på Twilights fanpage. Ett brödraskap av vampyrer med Jon Bon Jovi i strålcentrumet. Inget nytt under metalsolen. Deras tuffa yttre och den stora sminkade väggen av ljud hjälper dem inte att dölja ett helt mediokert band som satsat för högt.

En skitvanlig skitkombination av olika metalgenres, vanlig, dålig, överdramatisk sång blandat med konventionellt och intetsägande growlande. Det finns inget som sticker ut här från de tiotusentals metalhybrider som pumpas ut ur pengakåta amerikanska etiketter, en kopieringsmaskin där image, sound, och riff redan finns färdiglaga och på beställning.

Den stora sorgen är att det kommer ifrån Göteborg, en stad som metalfantaster från världen över ser som en pilgrimsdestination. Inte inser de att de kommer hit för att se en kopia av en kopia sjunga sin kopierade svansång.

Vi får ett hårt och intensivt malande som omöjligt kan fastna på minnet. Jag försöker för gäves minnas en enda låt, ett enda riff. Strukturellt sett är det ett kaos, men inte ett bra black metal-kaos utan något som bara känns planlöst. Det blir en tråkig upplevelse men jag har saknat det extrema ljudet, det var längesen jag var på en metalspelning och jag finner ändå njutning i ljudstormen.

Apollyons framträdande skadas också av den grumliga, rundgångsinfesterade ljudtekniken. Det är ett band som har ett tajt samspelande gitarrpar. De levererar blixtsnabba synkroniserade melodier, arpeggios och extremshreddande utan att vi får någon chans att höra det. Vi ser rörelserna på fingrarna men allting är i en ljuddimma. Det går förnimma dem om man koncentrerar sig avsevärt.

Och sången? Vadå sång? Den smälter in så mycket att det inte hörs om det är en distad bas eller ett helvetesvrål. Jag har svårt att fälla ett konkret omdöme även här. Jag vet helt enkelt inte vad det är jag lyssnar på. Åter igen, väggen av ljud är angenäm, men nästa gång hoppas jag även på att få höra ett band spela. Jag kan i alla fall avgöra att det är någon slags melodisk death metal och att det i andra sammanhang nog hade låtit alldeles förträffligt.

Vi lyssnar på några till band och blir särskilt imponerade av Warheim. Det är inte bara för att black metal är min favoritgenre och vi här får oss en dos svärtad trash metal som de imponerar, de har en tydlig egen estetik även om de är förtrogna med sin genres stilkoder, corpse paint och misär. Låtarna har tydliga strukturer och även de dissonantmelodiska avsnitten är markerade. Trummisen gör sanslösa grejer. Dubbelkaggen är helt galen. Deras front är tydlig, vi vet vad som står i centrum. Det är inte bara ett evigt malande utan finess, det finns subtilitet och en känsla för mellaninstrumentell kontrapunkt.

Jag har nämnt det förr: banden kämpar emot dålig ljudteknik och soundcheckar för gäves i det lilla utrymmet mellan spelningar. Det drar ner avsevärt på helhetsbedömningen. Det blir för många band på en och samma plats, om detta ska gå krävs det enorm förberedelse. Istället känns det oprofessionellt och dåligt planerat. För om jag går på livemusik vill jag kunna diskutera låtar, vilka var bäst, vilka var sämst och inte tycka det är så otydligt att man får diskutera band istället.

Det har nu blivit fullt med folk vid scenen på Valands festvåning. Det är för att Warheim spelar så bra vill jag tro. Annars hänger man mest runt baren och på rökbalkongen. Det är ett märkligt ställe att arrangera en metalfest på. Det är ett mycket välbehövligt initiativ, Göteborg är en metalstad med många talangfulla band som behöver ett forum. Ett mer mainstream alternativ till Truckstop Alaskas och Härdens fantastiska utbud. Men platsen funkar inte.

Bojan Buntic/Zeth Isaksson

 

Annonser

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s