Restless Riot: ”Let’s Leave The Circus”

Gehitmusiken —  14 september, 2012 — 3 kommentarer

Jag har jämfört Let’s Say We Did med Bright Eyes. Sebastian i LSWD låter som Conor Oberst, skrev jag. Det märker jag nu är orättvist. Ingen låter som Conor Oberst förutom Conor Oberst själv. Och sångaren i Restless Riot. Och ingen låter som Bright Eyes förutom sådär hundra andra amerikanska folkrockband, och Restless Riot.

Deras EP Let’s Leave The Circus, släppt på den nystartade svenska etiketten Red Tape, är en enastående imitation av Bright Eyes runt I’m Wide Awake It’s Morning-tiden. Det råkar vara ett av mina favoritalbum. Så det är väl klart jag gillar Restless Riot. Även om deras EP omöjligen kan ha samma effekt på mig som något jag lyssnat sönder och fällt ett antal tårar till för flera år sedan.

Inget band kan låta som Bright Eyes. Inte hundra amerikanska band, och varken Let’s Say We Did eller Restless Riot. Det finns ingen ”Lua” eller ”First Day Of My Life” eller ”Poison Oak” på någon av deras plattor. Det är för att de där känslorna tillhör Conor själv. Man kan imitera allt, röst, uttryckssätt, ensemble, låtstrukturer, ljudbild, men man kan inte imitera en personlighet. Jag hoppas dessa band ändrar spår och hittar sig själva.

Bojan Buntic

Lyssna på min favorit, titelspåret från EPn:

Annonser

3 svar till Restless Riot: ”Let’s Leave The Circus”

 1. 

  Om man ska beskriva vad som låter unikt med Bright Eyes kanske det inte är särskilt lämpligt att enbart nämna tre akustiska låtar. Även om det är Obersts egna känslor det handlar om är det väl lika mycket så på skivor som Fevers and Mirrors och Letting off the Happiness (som dessutom är betydligt mer varierade än I’m Wide Awake, It’s Morning). Och vem är egentligen ni att säga att det de andra banden, nämnda Let’s Say We Did och Restless Riot, skriver härstammar från konstruerade känslor?

  • 

   Hej Herr Bojan Bajs! Om jag uttrycker min krisupplevelse med Strindbergs stil eller mitt trassliga förhållande med Dylans röstmannerismer kan det som gör dem till just mina egna gå förlorat. Det är just vad som händer här. Denna diskussion går djupt och kan inte sammanfattas i en kort replik. Det är ett sätt att kritisera imitation. Vad gäller jämförelsen med just I’m Wide Awake, It’s Morning så valde jag den för de stora likheterna till EPn. Låtarna valde jag mest ut för att säga att det inte finns någon lika kraftfull på EPn. Denna blogg innehåller mina åsikter, de är öppna för kritik lika mycket som musiken. Tack för din respons. Ha en bra kväll.

Trackbacks och Pingbacks:

 1. Skivrecension + konsert | Restless Riot - september 14, 2012

  […] kan läsas i sin helhet här. Vill man se oss live så gör man bäst att bege sig till Wermlands nation i Lund onsdagen den […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s