Post-dubstep och Indie R&B – de starkaste musiktrenderna 2012.

Gehitmusiken —  11 oktober, 2012 — Lämna en kommentar

Med tre månader kvar av musikåret 2012 har två, ganska starka, trender märkts av på min radar. Bägge tillägnas så vitt skilda (men ändå lika) artister som James Blake och Frank Ocean. Jag pratar givetvis om brittisk post-dubstep och amerikansk indie-R&B. Båda mer pop än vad deras anhängare vill erkänna. Låt mig förklara.


Bon Iver

Bon Iver. Vänta lite nu, tänker du. Vad har en grupp skäggrockare med någonting att göra? Allt och inget på samma gång. Betänk följande: Bon Ivers orkesterledare Justin Vernon stängde in sig och sina bandmedlemmar i en stuga i Wisconsin för att spela in hela sitt debutalbum For Emma, Forever Ago. Detta var 2007, ett år då flanell, ensamhet och skägg var en dygd. Spola fram fyra år och du hittar en ny, uppfriskad, Vernon.  Denna gång tog han en hel del uppmärksammade sidospår. Ni minns säkert ”Fall Creek Boys Choir” han gjorde med, just det, James Blake. Han gjorde även en låt med Kanye West och en del liveframträdanden med Frank Ocean (bägge hade pannband på sig).

Som ni säkert redan förstått är Bon Iver min analogi för hur popvärlden ser ut och beter sig i dag. Det är förlegat att prata om genres men om man envisas (det är enklast så) skapar man nya genres anpassade för artisten i fråga och inte tvärtom.  Därför har vi de senaste månaderna kunnat läsa som glitchwave, post-dubstep, indie-r&b, neo-noir, post-internet och, min personliga favorit, hipster-techno. Rockjournalister som hängt med länge måste sova ganska dåligt om nätterna – hur ska man hålla reda på allt? Särskilt när artister hela tiden gör genreöverskridande samarbeten. Mitt enkla råd är: ta det lugnt, ingen bryr sig, så länge en bra låt är en bra låt.

Givetvis skall jag försöka guida dessa gamla rävar in i framtidens musik. Vi har redan pratat om James Blake, Bon Iver och Frank Ocean. Låt oss fördjupa oss i den brittiska post-dubstep vågen genom en liten lista:

Koreless

Seams

Jamie xx

Jacques Greene (dock från Kanada)

Mount Kimbie

Zomby

Rustie

Andre Crom

Liten men ändock viktig. Många av dessa har förvisso ett förflutet som dubstepartister, och många skulle säkert säga att de fortfarande är det, men nyckelordet här är framåtrörelse. De har tagit en ny genre och utvecklat den till att bli någonting annat. Ofta genom att inkorporera alltifrån hiphopens släpiga beats till chillwavens luftiga röstsamplingar. Musiken går inte i 320 bpm längre men det betyder inte att det inte går att dansa till. Kanske att du får överge dina stureplansnävar till förmån för sensuella höftrullningar.


AlunaGeorge

Sensualitet men främst ångande het sex är nyckelordet i indie-R&B. Listan kan göras mycket längre men en bra introduktion är följande artister:

JMSN

AlunaGeorge

Solice

How To Dress Well

Machinedrum

Kastle

Kuhrye-oo

Disclosure

Kännetecknet för dessa musikskapare är fusionen mellan den svarta musikens traditionellt rytmiska toner och den vita popmusikens elektroniska inslag samt att falsatten eller den ljusa kvinnostämman är att föredra. En lyckad hybrid mellan fjolårets musikelement, skrev jag redan i vintras. Det finns till och med en Tumblr som heter just Indie R&B . Om denna nya musikstil har någonting gemensamt med förlagan från 60- och 70-talet rythm and blues är svaret nej. Det är snarare en påbyggnad, en reaktion på, 90-talets taffliga försök till en mer modern R&B som i ärlighetens namn endast ett fåtal artister (Aaliyah främst) lyckades bemästra. DJ- och remixkulturen har boostad genren i en ny och, i mitt tyckte, bättre och fylligare riktning. Röstsamplingar, synthar, drops och längre låtlängd gör att den nya versionen återigen blir aktuell för dansgolv.

Esau Alcona – bloggar dagligen på esau.se

Nästa gång: Arvet efter Robyn – 2012 års musikdrottningar.

Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s