Yast: ”Stupid”

Gehitmusiken —  16 oktober, 2012 — Lämna en kommentar

I Sandviken där Bangen annordnas varje sommar fostras det en del jazz- och bluesmusiker. Jimi Hendrix har spelat där tre gånger. Geena Davis var utbytesstudent och gick på gymnasium där. Och det verkar som Tomas Ledin och Totta Näslund är därifrån. Det finns även en vacker kyrka. Det händer alltså en del relativt intressanta grejer i staden som först blev stad långt efter många andra städer.

Men inte mycket av detta har nog bidragit till att Yast är Yast, ännu ett band ifrån Sverige som karakteriseras som drömpop, och tack och lov är det inte heller så mycket Jazz i Yast. De har nog hämtat mer från andra sidan Atlanten, särskilt sättet som band som Real Estate och Beach Fossils, till exempel, uttrycker sommarens tillbakalutade lugn och vemod med gitarr, bas, och reverb. Och nu när jag tänker efter, jag som själv kommer ifrån en småstad, finns det nog bra skäl till dessa känslor om man spenderat sommaren i Sandviken.

Men ”Stupid”, släppt på malmöbaserade etiketten Adrian Recordings, handlar inte direkt om sommaren. Dock kan den lämpas sig väl som soundtrack till en scen ur en tonårsromantisk indiefilm om svenska indiekillar och tjejer och deras tafatta försök till en första sommarflört. Som sångaren i bandet själv uttrycker det: ”Stupid är ett försök att beskriva dom mest naiva tankarna man kan ha om ny kärlek. Allt handlar ju bara om antaganden i början. Om man inte har modet att fråga rakt ut. Men de är lättare sagt än gjort.”

Eftersom sommaren är över kan ni lyssna på denna dagdrömmande indierock och, varför inte, läsa Svenska Indiekillars mästerverk Popflickan och jag. För nästa år gäller det igen och, vem vet, kanske ni träffar någon på en jazzfestival och känner er dumma.

Bojan Buntic

Annonser

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s