Bästa Nya Låt: Andy Stott – ”Numb”

Gehitmusiken —  22 oktober, 2012 — Lämna en kommentar

Techno är tillbaka trälsmutsigt och nerblodat medeltida. Inga mer robotar och rymdvarelser, nej, istället dans i mörka ritualers ring. Den mänskliga rösten har tagit på sig en svart kappa och sången vrider sig — drar andan ur djupet av historiens brunnar: mässande, suckar, skrik; trallande, nynnande, gnolande, skrålande, gapande, galande — men ljuden från är strupen styckade i deras minsta beståndsdelar och sammanfogade igen som ett Frankensteins monster. Man har fullbordat avkapningen av sång från text. Vi hör läten från låsta garage och kammare kombineras med vrål genom tunga dörrar. Gnissel, odefinerbart släpande genom hallar, skrapande mot trä, metall som slår mot metall. Det är den ockulta skräcktechnon: den vänder sig bort från den industriella Detroit-technon och söker efter mörker även bortom fabrikernas maskinera och spökekon. Ett exempel på den är Blawans ”Why They Hide Their Bodies Under My Garage”. Men kusligheten finns även i mindre onda låtar som Andy Stotts ”Numb” (låten jag rekommenderar här) eller flera spår på Vessels genombrott Order Of Noise. Det är undersidan av den medeltida hymnen — man vet knappt om de sjunger till Djävulen eller till Gud.

Min vision är att någon av dessa artister ska fullborda experimentet. Att de ska förena koralen med technomusikens maskinpuls, att de ska bygga trestämmiga körer av suckar och stön, viskningar och vrål. Potentialen är oändlig och jag väntar på att någon ska skriva en Burial-influerad technorekviem.

Och här får ni ett smakprov på hur det kan låta på Ge Hit Musikens DJ-gig.

Bojan Buntic


Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s