Bästa Nya Album: Kendrick Lamar – good kid, m.A.A.d city

Gehitmusiken —  24 oktober, 2012 — 2 kommentarer

Artist: Kendrick Lamar
Album: good kid, m.A.A.d city
Etikett: Interscore / Aftermath / Top Dawg
Betyg: 9.4

Jag lutar mig tillbaka och låter bönen på första spåret ”Sherane a.k.a. Master Splinter’s Daughter” sorla i trumhinnorna, medan jag bjuds in i det landskap av rytmik, våld och gatufilosofi, som Kendrick Lamar har att erbjuda i sitt enormt efterlängtade album good kid, m.A.A.d city. Ända sedan Black Hippy på riktigt exploderade på hiphop-scenen, har Lamar troligtvis varit en av dess medlemmar som kritiker och publiken trånat efter allra mest, om inte den enda. Även om jag högaktar Schoolboy Q:s verser om att ha sex, ta droger och supa skallen i bitar, ligger det lite av en självklarhet i att folk kommer älska Lamars sätt att begrunda sin omvärld mer. Det är liksom skrivet i skyn.

Kendrick Lamar är en artist som går att gilla utifrån många olika aspekter. Jag själv älskar konceptalbum, framförallt inom hiphop, R&B och soul. Efter att ha älskat såväl våldtäktsbejakande tonårsaggression i Tyler, The Creators Bastard eller utvikning av samhällets alla problem i Marvin Gayes What’s Going On, känns good kid, m.A.A.d city redan innan första lyssnandet som något jag kommer älska. Det är för övrigt en av de bästa känslorna, då ett efterlängtat album faktiskt uppfyller alla de krav man lyckats bygga upp och staka på varandra. Varför är då Lamars album så himla bra? Man kan tycka att ett album om hård uppväxt i Compton – som nästan blivit snudd på uttjatad i hiphopsammanhang – kan bli en slags sämre variant på N.W.A on repeat, fast med mer allvarlig ton. ”Nu kommer historier om att nära och kära blir skjutna och våld löser ingenting och livet är hårt” och bla, bla, bla. Visst, good kid, m.A.A.d city kryllar av det, men det handlar inte om vad du berättar, utan hur du berättar. Om vi kommer till kärnan så har allt berättats förr. Jag skulle hellre se filmen O Brother Where Art Thou?, än läsa Homeros Odysséen (med risk för att låta kulturellt retarderad, men jag är i alla fall ärlig). Albumet är en väldigt underhållande, hisnande, bitvis nedtyngande, bitvis upplyftande skildring av Lamars liv i Compton.

Lamar går även att älska som en prima distributör av feta låtar. Med ”feta låtar” syftar jag på låtar som går att dansa till, går att sjunga med till, låtar som går att pumpa på högsta volym utan att alltför många kommer kvida i ren smärta. Att göra låtar som går hem hos ”den stora massan”, såväl som för allt djupare lyssnare av kvalitetsmusik, är en stor bedrift. Det är inte negativt att skapa ett underverk i en mainstream-fåra, eftersom good kid, m.A.A.d city är ett album av dignitet och karaktär som desto fler måste få ta del av. Jag vill inte ha Lamars album på kassetter inklämda i hyllan ”Rariteter” i den alternativa skivbutiken. Jag vill istället gå på fullproppade arenor och se Lamar spela tillsammans med alla de fantastiska artister han lyckats arbeta med på detta album. Enbart gästartisterna borde locka de flesta rap-entusiaster, då albumet bland annat producerats av ingen annan än Dr. Dre.

Flera har yrkat på att Lamar är framtiden för hiphop. Ofta präglas dessa siare av sådana som gnäller över dagens hiphop och drömmer bort till 1990-talet. De har delvis fel. Det finns en hel del bra hiphop idag, bara man väljer att rota lite. Dock håller jag med om att Lamar absolut ligger i fören. När vi talar om den stora och på riktigt bra hiphop-artisten, blir det lätt att vi börjar blicka tillbaka till typ Tupac och Biggie. Ibland gör vi det så otroligt mycket att vi enbart börjar förlita oss på de gamla uvarna. Med ett album som good kid, m.A.A.d city, kan Lamar nå ut och meddela att vi har en ny storhet på ingång. Han har hunnit bli ganska stor och jag tror att han kommer bli större. Jag tycker verkligen om detta album och det har bara existerat i mitt vetande i två dagar.

Om vi ska nämna något jag inte gillar med albumet, så är det på rak arm första hälften på låten ”m.A.A.d city”. Hela den biten blir lite för mycket Waka Flocka för det här albumet. Inte för att jag avskyr den typen av hiphop, men jag har svårt att förstå om den på riktigt passar in på albumet. Eller så kanske det gör det, eftersom den är en ofrånkomlig pusselbit i historien ”Lamars liv i Compton”? Jag vet inte. Rent musikmässigt är den biten inte fantastisk, men det kompenseras av en toppen andra hälft och ett, ja – måste jag repetera det? – fullkomligt fantastiskt album.

Vanligtvis brukar jag nämna fåtal låtar jag gillar mest när jag recenserar. Det är inte riktigt för jag vill, utan snarare för att underlätta för läsaren. Annars försöker jag bara nämna enstaka låtar jag verkligen tycker om. Här blir det dock svårt. Jag tycker att du ska ta din tid att – varenda gång du åker till jobbet, hem från skolan, går runt på gator och åker i tunnelbanor – slå på Lamars saga och låt honom berätta allt, från början till slut. Att ha denna historia formulerad i öronsnäckorna är en dröm och en sann bit musikalisk kvalitet.

När ni då ser betyget jag satt på det här albumet, vad tänker ni då? Det går inte ihop? Var lugn. Jag sätter inte 10 på nya album bara sådär. Med en film är det enklare att, en gång för alla, bli helt frälst och ge den det eftertraktade betyget 10 av 10. Nu är förvisso good kid, m.A.A.d city som en fantastisk film, men 10:or på album kommer med tiden. Frågan är om den någonsin kommer. Nummerbetyg på musik är det svåraste som finns, för musik är – till skillnad från film – något som följer med dig i öronen varje dag, nästan hela tiden. Det är inte bara bitar av artistens liv; det är bitar av ditt eget. Jag önskar att jag haft längre tid, en vecka, en månad, att helt och hållet sjunka in i Lamars nya album. Det känns nämligen som att jag kommer upptäcka nya saker varje dag i Lamars album. Det känns som att det liksom alltid kommer finnas nya dörrar att öppna.

Därför, om du tagit dig såhär långt i min recension, bry dig inte bara om betyg. Jag vet, det är svart på vitt, det är enkelt, det är trots allt det vi bryr oss om när vi får tillbaka gamla prov. Alla skippar lärarens kommentarer. Jag säger dock att good kid, m.A.A.d city är ett suveränt album jag tänkt mycket på sedan det kom ut för två dagar sedan. Det är mycket, för någon som ändå inte lyssnade sönder hans tidigare Section.80 (som också var ett grymt album). För att bli en 10:a måste albumet förändra mitt liv. Hade jag bara givit Pink Floyds Wish You Were Here två dagar, hade jag inte varit det Pink Floyd-fan jag kom att bli. good kid, m.A.A.d city har än så länge inte förändrat mitt liv, men det har satt igång någonting i mitt huvud. Den har satt igång en känsla av att jag kommer kunna texterna till alla låtar lagom till Lamars visit till Stockholm på min födelsedag nästa år. Det är så personliga favoritalbum skapas. De växer sig fast på ett sådant sätt att de inte längre utmärker din musiksmak, de utmärker dig själv. Du har gjort ett bra jobb, Kendrick.

Vito Gogola

http://youtu.be/9zeETVOQ0FQ

Annonser

2 svar till Bästa Nya Album: Kendrick Lamar – good kid, m.A.A.d city

  1. 

    Fantastiskt album! Jättebra recension! Helt bara jävla magiskt. Har sett fram emot good kid, m.A.A.d city sen den dagen Kendrick sade att han jobbade på det. Var dock lite orolig att det skulle bli ett lite mer ”mainstream” album men icke, och det är jag väldigt glad för! Kommer att bli en klassiker. Vill inte överdriva men enligt mig är det kanske en av de bästa rap-albumen som någonsin gjort, framförallt på det här unika sättet. Kendrick Lamar har en ljus framtid framför sig och det är han som kommer att bära hip-hopen på sina axlar. HiiiPoWer

Trackbacks och Pingbacks:

  1. Live: Kendrick Lamar på Munchenbryggeriet « Ge Hit Musiken - februari 20, 2013

    […] glada. Detta är första gången Lamar uppträder i Sverige efter att ha släppt sin publiksuccé good kid, m.A.A.d city. Smått förvånande (och till stor del ganska bra) inleder däremot inte Lamar med låtar från […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s