Bästa Nya Låt: Mountain Bird – ”Violent Night”

Gehitmusiken —  12 november, 2012 — Lämna en kommentar

Postrocken är en av de stora (inte för att de är så många, utan för att det finns en enhetlig vision) trenderna inom svensk indiemusik just nu, men allt experimenterade sker i underjorden. De intressantaste är Zeth Isakssons IO och Skimrets nya, än så länge namnlösa postrockband.  Jag har hört hemliga demos från båda, och jag är jävligt imponerad. Detta är en av de saker jag väntar på, vi väntar på. Något nytt, något som inte är Robyn eller The Tough Alliance, och framför allt något som inte är Håkan Hellström.

Jag blev positivt överaskad av att höra ännu ett potentiellt band till denna våg. Magnus Olsson på Festivalrykten.se hittade igår Adam Öhman, Mountain Bird, som kombinerar en popsensibilitet med postrockens översvallande känslosamhet, dess besatthet av de stora romantiska uttrycken och dess himmelsflyende visioner. Det finns en risk att denna musik snuddar över i den mediokra tonårssentimentalitet som finns i skitband som Dead By April eller annat inom töjningskulturen. Mountain Bird hittar dock en balans i ”Violent Night”.

Magnus nämner att Mountain Bird är influerad av The National, James Blake och Bon Iver. Hur denna inspiration har yttrats sig, dock, det får vi inte höra i någon av hans hittills släppta låtar. Dessa tre nämnda band rör sig i en helt annan slags känslospektrum, en vuxen, världserfaren cynism som ej finns i dessa uppgivna/hoppfulla tremoloklimax. Förutom en viss likhet till Dessners (The National) smutsiga produktion. Och jag tvivlar på att Adam kommer att sjunga vassheter om sönderfallande giftemål eller problem i jobbet snart.

Nåja. Det är dock till Mountain Birds fördel. Det visar att vi har att göra med något nytt. Det är dock något som varit i verkning länge nu. Med post-black metal som Deafheaven och Alcest, och ja, Jonsis Go från 2010.  Det stora arvet ifrån 1800-talets romantiska kompositörer börjar träda över in i popvärlden, för att vi mer och mer känner oss utlämnade i en värld som håller på rasa sönder.

(Och just det. Hans nya singel suger. Så det får han ta och lägga av med.)

Bojan Buntic

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s