Hästpojken: ”Samma Himlar”

Gehitmusiken —  16 november, 2012 — Lämna en kommentar

Efter Future Islands spelning på Pustervik spelade den obligatoriska indiedjn The Nationals ”Bloodbuzz Ohio” och jag lekte Matt Berninger på dansgolvet. På övervåningen dansade Henrik Berggren, Kristian Anttila och Martin Hästpojken Elisson. Det ögonblicket kändes historiskt på nått sätt. Alla har sitt mer eller mindre nyktra Henrik Bergren / Kristian Anttila / Ebbot Lundberg /Joel Alme eller Martin Eliasson-ögonblick nån gång här i Göteborg.

Mitt eget favoritögonblick Martin Elisson-ögonblick är första gången jag hörde ”Utan Personlig Instats” — efter nått sånt måste man ju dricka sig redlöst full samma kväll. Så mäter jag kvalitén på en poplåt, med en gnutta själ, en uppoffring lunghälsa med en cigg. Det är den svenskaste och minst svenska låt jag nånsin hört. Det är inte konstigt att denna låt blev Joel Almes ”A Young Summer’s Youth” och sedan även IFK Göteborgs inmarschsång ”Snart skiner Poseidon” — och är det inte därför vi älskar Göteborg? Hur något skrivet ifrån pojkrummet eller rännstenen om livets hopplöshet kan bli en hoppfull inmarchsång för en hel stad. Det är nog vad som utmärker Göteborgs indiepop. Jag låter Martin föra ordet själv om bandets nya musik:

”På den första dagen i studion spelade Mattias upp en massa svenska låtar med texter som kretsar kring de ålderstigna artisternas tonår. När han var klar med sångerna stoppade han demonstrativt två fingrar i munnen och låtsades kräkas. ”Fy fan vad det är vidrigt med sånt här” sa han sedan. Nån timma senare stod jag inne i sångbåset och sjöng om att dricka folköl och sitta på pojkrummet och ha ångest.”

Den kommande skivan släpps i februari 2012 via EMI music och den är producerad av Mattias Glavå (Broder Daniel, Håkan Hellström).
Och btw – gå på HÄSTPOJKEN-ÄR-TILLBAKA-FESTEN på Clooneys den 17 november, det vill säga imorgon. Vi syns nog där!

Lyssna på ”Samma Himlar” från skivan nedan.

Bojan Buntic

Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s