Bästa Nya Album: Captain Murphy – Duality Mixtape

Gehitmusiken —  17 november, 2012 — Lämna en kommentar

Artist: Captain Murphy
Album: Duality (Mixtape)
Betyg: 8.4

Captain Murphy är den gäckande och anonyme rapparen som gjorde låten Between Friends tillsammans med Flying Lotus och Earl Sweatshirt för Adult Swim. Sedan låten släpptes, har många funderat över vem denna Captain Murphy är. Med en nedpitchad röst som stulen från Tyler, The Creator, tillsammans med kvicka texter och märkliga melodier (och vice versa), har spekulationerna gått från såväl medlemmar i Odd Future, till Flying Lotus själv.

Även om det är något vi kanske aldrig kan få svar på, kan vi fastställa en sak: Captain Murphy låter riktigt fett. Det är cool rap och jag behöver egentligen inte så mycket mer. Jag kan för övrigt känna att det varit lite problemet med Odd Future; från att ha gått från en cool video i svart-vitt med Tyler, The Creator, har vi hamnat i en tid med TV-serier, klädmärken och konstant mediepådrag. Jag är inte den som säger att jag inte tänker lyssna på Odd Future bara för de blivit kända (tvärtom, det går inte en dag utan att jag lyssnar på dem). Dock finns det alltid en chans för uttjatande, dit Captain Murphy och hans okända identitet definitivt inte nått. Åtminstone inte än.

Vad Captain Murphy har gjort, är att han släppt sin första mixtape. Mixtapen heter Duality och släpptes i ett såpass skumt format som ett enda långt videoklipp. Med en 35 minuter lång film med scener från såväl våldsfilm, arkivmaterial, sekter och porr, har Captain Murphy verkligen öppnat upp dörren till det helvete han skapat. Med ständiga referenser till såväl Lucifer som dyrkan och offrande av oskulder, har Captain Murphy skapat något som jag kunde ana redan innan jag hörde mixtapen i sin helhet. Han eller hon (eller ska jag kanske säga ”hen”? (Bojan: nä, vi kör på han)) hade släppt några låtar från mixtapen i förväg, som banade väg för de teman Captain Murphy ständigt tar upp – terror. Captain Murphy skiljer sig från en hel del annan hiphop i tematiken; han kopplar ständigt till ockultism och fördärv, snudd på så mycket att det blir lite jobbigt att ta in (i alla fall då man tittar på videon), men det är samtidigt något väldigt fascinerande. Hans värld är inte vacker, men liksom allt osunt är det något man i ren fascination vill ta en titt på, om det såväl bara är genom springan av en dörr på glänt. På det villkor att man kommer tillbaka.

Produktionen är innovativ och förträfflig: vi har alltifrån old-school 90-tals (Mad Villain/MF Doom)-New York-hiphop, Prefuse 73-Glitchop, till Los Angeles FlyLo-galenskaper. Och mellan låtarna är det klassiskt absurda interluder med samples plockat vilt från alla möjliga ställen. Jag har svårt att tipsa om bra låtar på mixtapen, eftersom klippet kommer i en helhet utan anvisningar på vad låtarna heter. Några känner jag igen – t.ex. Mighty Morphin Foreskin och The Killing Joke – men många är okända. Därför tipsar jag snarare om att lyssna igenom hela videon. Om ni vet med er att de surrealistiska bilderna kan bli för mycket att ta in för att samtidigt njuta av musiken, testa att minimera fönstret och njut enbart av musiken. Captain Murphy har nämligen skapat ett fantastiskt landskap av skönhet, ondska och gränsöverskridande som, åtminstone för mig, är en ren fröjd. Det är sjukt och väldigt märkligt, men det är också väldigt underhållande.

Oavsett vem/vilka Captain Murphy nu är, så vill jag se mer. Då hans förstlingsverk är ett samarbete med FlyLo och då Daniel Tosh i ”Tosh.0” bar en Captain Murphy-T-shirt, så framgår det ganska tydligt att han är eller har kontakter som är ganska högt uppsatta i musikbranschen. Vad som kommer härnäst kan därför vara i princip vadsomhelst. Det är något som försätter mig i både skräck och förtjusning. Och det känns faktiskt bra.

Vito Gogola

Visa support, FÖLJ OSS på

FACEBOOK
HYPEM

Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s