Bästa nya låt: Tiger Tape – ”Stanna för alltid, gå härifrån”

Gehitmusiken —  21 november, 2012 — Lämna en kommentar


Vi står och ser på träden som brinner upp

och mina ögon brinner i kapp med dom.

Med en medveten eller omedveten blinkning till skogen som brinner i Familjens Ivanhoe & Rebecca sparkar Tiger Tape igång både min dag och sitt första smakprov från det kommande albumet ”Borde släppa en bomb över Slussen i kväll”. Så väl titlar som textrader talar sitt tydliga språk, och i ett förrädiskt glatt upptempo spiller Stockholmskvartetten oneliner efter oneliner som skär rakt igenom min morgontrötta kropp, samtidigt som kör- och blåsarrangemang snarare får det att börja rycka i fuldansnerverna. Oavsett vilken av sidorna man väljer att fokusera på är det ingen tvekan om att det här är något mer än bara en vanlig låt. Det är snarare ungefär en miljon känslor, både sådana man redan hade och sådana man aldrig upplevt förut, inkapslat i två minuter och trettioåtta sekunders popeufori.

Kan du stanna för alltid, kan du gå härifrån?

Kan du fatta att tiden exploderar i morgon?

No time for us helt enkelt. Ett alltjämt återkommande tema under denna  Krossade Hjärtans Höst, som GHM:s Bojan Buntic själv utnämnde den senare halvan av 2012 till för bara några dagar sedan. Vi har båda sett varandras och allt för många av våra vänners förhållanden gå i kras de senaste månaderna, och kanske är det bara så att vi blivit mer uppmärksamma på de oneliners vi så gärna skulle vilja fyllesmsa till de som krossat oss, men samtidigt bär på en stark förhoppning om att lyckas hålla oss ifrån. Och nej, vi lyckas inte alltid med det. Det är därför vi behöver låtar som den här, och faktum är att jag inte riktigt tror på att det bara ligger hos oss, utan att den här hösten  faktiskt har givit upphov till mer fantastisk, för den stora massan fortfarande okänd, popmusik än tidigare år. 

Det finns en tid för oss, men inga dagar kvar.

Det är inte bara soundet, och till viss del även den icke namngivna sångerskans uttal som för tankarna till Göteborg. Här finns också en underliggande loserromantisk känsla som återfinns hos många av våra lokala hjältar, från Håkan själv till betydligt färskare stjärnskott som Hagaliden eller Vi & Josefine. Men låt oss nu inte hänga upp oss på det, utan ”Stanna för alltid, gå härifrån” låter mest av allt låter som allt du redan hört och som ingenting annat på samma gång. Som något livsnödvändigt alltså.

Michael Porali

Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s