Nord & Syd: ”Björkar”

Gehitmusiken —  28 november, 2012 — Lämna en kommentar

Detta året har Nord & Syd givit oss två fina singlar, ”Men åh” och den uppochnervända kärlekslåten ”Min Arm” (en av årets låtar på GHM), släppta via Hybris. Nu ger de oss ännu en låt, ett medeltidsmörkt mystär kallat ”Björkar”. Det är popgoth med klassiska drag, tänk Evanescence, eller varför inte Bat For Lashes fast på svenska. Popmusik med ett sound från renässansen. Och varför björken av alla vackra träd?

Att valet av träd i texten föll på björken beror på flera saker. Det är lätt att se något mänskligt i björkarna: deras stammar har ögon och munnar och kronorna viskar. Därför blir de inte enbart en fond för berättelsen, utan även något som iakttar och tar del. Det finns också något dubbelt i associationen av en björk: samtidigt som den gestaltar något friskt och hoppfullt kan få saker förstärka mörkret som en björks bleka skelett. En annan orsak är geografisk, berättelsen utspelar sig i Björkbackaparken i Östersund och parkens namn förde tanken vidare till björkar. Dessutom finns det inte så många olika typer av träd i Jämtland. Det är väl mest gran, tall och björk. Då faller det sig naturligt och meningsfullt att beskriva en björk, snarare än en palm, en korall eller någon annan livsstilsrekvisita som numera verkar vara brukligt.

Bojan Buntic

Annonser

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s