First Love, Last Rites: ”Charlot”

Gehitmusiken —  3 december, 2012 — Lämna en kommentar

Michael Jackson Music Videos
(jag tyckte bilden på motorcrosshjälmen som omslag var rätt intetsägande
+ jag hatar motorcrosshjälmar, så jag valde denna istället)

First Love, Last Rites är namnet på Ian McEwans debut som författare, en av mina absoluta favoriter, en novellsamling som visar på en snubbe som letar efter sin röst, och slarvar bort den i ett grått träsk mellan tonår och vuxenhet. Vem hade anat att även ett shoegazeband med melodisk finess, ifrån Umeå, skulle heta First Love, Last Rites? Det är ganska lätt att gissa. Ta vilken debutsamling som helst av nära nog vilken författare som helst så har du en 90tals-replica av något slag, kanske Pavement-efterträdare, eller kanske Belle & Sebastian-tolkare.

Jag älskar dock 90-talet. Det är en underskattad tid, hur mycket jag än hatade det under mina unga år, så ter det sig overkligt och älskvärt nu i efterhand. Det är väl så med tid! Allting blir på riktigt när det väl är över, och då är det redan en dröm. ”In a dream, you will say you love me” — välkommen till tiden efter, då din kärlek också blivit ett 90-tal, då man jagar varandra i drömmar och vaknar upp besviken eller, ja, i vissa fall, kanske lycklig. Det är vad den ”tonårsdrypande” ”Charlot”, singeln släppt via Nomethod recordshandlar om. Den som tror att de här äventyren är över i tonåren har ju ganska så jävla fel. Det beror på hur länge man tillåter sig att tro på kärlek.

Idag, denna Första Snöns dag, ska jag lyssna mig igenom 90-talet, tipsa mig gärna om era favoriter @Gehitmusiken@gmailcom eller på vår facebook. Och…

På Torsdag spelar First Love, Last Rites, och även ett av mina göteborgska favoritband Westkust, i Jazzhuset, på Göteborgs just nu mest aktiva popklubb Kokomo. Ses där!

Bojan Buntic

Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s