Bästa Nya Låt: Harald Björk – ”Ner”

Gehitmusiken —  12 december, 2012 — Lämna en kommentar

Harald Björk Estelle EP

Harald Björk är bland det bästa vi har inom den elektroniska dansmusiken från Sverige. Hans sätt att få rå techno att låta som popmusik är svårt att slå. Hans musik är en perfekt bild av vår egen estetik på sidan, att ändra hela sammanhanget för hur vi lyssnar på musik genom att sudda ut gränserna mellan det svårtillgängliga och det populära, att sudda ut gränsen mellan mainstream och underjord, att låta popmusiken spränga upp gränserna för de abstrakta experimenten och att finna placera märkliga bomber av oljud mitt i en poplåt. Det är ungefär det ni kan förvänta er av våra egna DJ-gig.

Hans techno blir popmusik genom små medel. Vackra analoga synthljud direkt från 80-talet, så subtila melodier, ljuvliga basgångar, en orkan av vocal samples som sjunger en pitchad spökkör direkt ur den moderna popvärlden. ”Ner” gör precis det. Och är sjukt beroendeframkallande. Detta är vad jag letar efter från svenska artister, en vilja att hitta nya vägar bortom det som redan varit utan att för den skull försumma det förflutna. Hela den nya epn Estelle på Kranglan Broadcast (finansierad med hjälp av hans farmor!) lyckas med detta under. Den har fått support från stora DJs som Sasha, och Luke Slater som tyckte att den hade ”wicked tracks”. Wicked tracks, minst sagt. Lyssna på ”Ner”:

Bojan Buntic

Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s