Video: Burial – ”Truant”

Gehitmusiken —  6 januari, 2013 — Lämna en kommentar

Burial Truant Rough Sleeper

Burials Truant / Rough Sleeper EP fick dela förstaplatsen med hans Kindred EP på Ge Hit Musikens lista över 2012s bästa album. ”Truant” är Classic Burial, i sig ett Untrue i miniatyr. Den knastrar igång som en typisk Burial-låt, melankoliska syntstråkar, en dunkel basgång, dova snares, skramlande kedjor, och pitchförvrängda längtansfyllda röster omlindade av ett djupt, rökigt mörker, som försvinner in och ut ur ljudlandskapet som kärleksandar: ”I fell in love with you / cause you are *suddigt* the one”. Mitt i vad som skulle kunna bli en ny ”Fostercare” faller allt bort i tystnad.

Och Burial ändrar spår.

6 minuter in är vi inne i hans mest upplyftande verk någonsin. Det är himmelskt och det är som att sväva upp i ljuset. Detta är Burials mest storslagna ögonblick. All sorg försvinner en kort stund och kvar står bara en säker lycka. Men den är inte säker; vi svävar uppåt men slukas plötsligt in i ett svart hål av tystnad. Burial är inte känd för att ge oss förlösning. Men detta är det närmaste hittills, precis som Schuberts sista ofärdiga symfoni kommer vi väldigt nära Nirvana men förlorar det i en andlös suck.

Men jag skulle kunna gå on and on liksom. Så titta på Hyperdubs egen tolkning av låten i form av en HQ-video. Det är en sann resa genom den urbana skönheten.

Bojan Buntic

Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s