Bästa Nya Låt: Alexander Juneblad – ”Storfot, Nyårsafton 2012”

Gehitmusiken —  8 januari, 2013 — Lämna en kommentar

Alexander Juneblad Parken

Alexander Juneblad är en tredjedel av den svenska indiepoptrion Caotico. Han har nu släppt sin debut-EP Parken som soloartist, via Random Bastards! Det är bekännelsepop inom genren jag kallar Den Nya Svenska Soulen (Oskar Linnros, Albin Gromer, Daniel Adams-Ray och Veronica Maggio). Arrangemangen är färgfulla, vänliga, unika och ger intrycket av den tecknade bilden på omslaget. Ja, man kan tro att denna personliga berättelse i musik är tagen direkt från en disneyfilm i den gladaste av Dur-glädje: vi har en mellotron skapad via trixande med 80-talsynten Yamaha DX7 (”Jag har valt att ladda över en massa plastiga flöjtkombineratmedrhodesljud till den, som jag sedan skickar ut via en Fender De Ville-stärkare och sedan in via en Sm-57 mick in i datorn”), vi har en Rhythm Ace trummaskin som ”man blir förvånad av hur detroit [den] kan låta” — men det låter framför allt som en saga.

Men Disney hade aldrig gjort en film om en snubbe som pumpar the The Shape Of Punk To Come och tar droger. Texterna är, precis som musiken, skrivna med hjärta och själ, med ett ömsint sinne för detaljer. Det är sällan jag använder ord som magisk, underbar och fin, för att beskriva musik, men ”Storfot, Nyårsafton 2012” är allt detta i en feelgood-movie atmosfär. ”Jag vet vad ensamhet är / jag har mött så mycket av den på min väg / Redwood-skogen gömmer mig väl / du kanske också gömmer dig här”. Det handlar om att veta att man är ensam, att veta att man söker någon, att ropa efter honom eller henne genom skogarna — klättrandes över berg, vadandes genom vatten, så långt fötterna bär… med en vilja lika stark som solnedgångens färg… så långt, långt, långt. Och så öppnar man upp sitt hjärta med en rapp direkt ur blodet. Och vandrar vidare. Men…

Till slut hittar man.
Och då var ensamheten värt sitt pris. Skogens hand leder väl.

Parken finns att ladda ned gratis här.

Bojan Buntic

Annonser

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s