Skivrecension: Carlito – ”Krigarsjäl”

Gehitmusiken —  29 januari, 2013 — 1 kommentar

Carlito Krigarsjäl 2

Artist: Carlito
Album: Krigarsjäl
Betyg: 8.0 / 10

Carlito
, en av den politiska hiphopens stilsäkraste fanbärare är tillbaka. På vägen mot nya framgångar i kölvattnet av den hyllade mix-tapen Guldburen, för vilken han vann priset för för bästa hiphop på P3 Guld 2011, blev han upplockad av de legendariska producenterna The Salazar Brothers och det nylanserade skivbolaget Redline Recordings. Krigarsjäl är resultatet av ett samarbete som bjuder på en mer nyanserad Carlito, utan att han för den skullen tappar kärnan i sin musik eller håller tillbaka spottloskorna mot såväl polis som politik.

Beatsen andas old school-hiphop och Stockholmsförort – urban lekfullhet och en jävla massa attityd. The Salazar Brothers, med lite hjälp från Ayla-kollegan Mack Beats, ligger fortfarande i framkant när det kommer till att producera starka och cleana beats men tar aldrig fokuset från de politiskt laddade texterna eller Carlitos osvikliga flow. Det är en perfekt utmejslad ljudmatta, en kuliss som smakfullt bereder väg för slagkraftiga budskap. Haffa kort” sätter utan några problem fart på festen med ett furiöst upptempo-beat medan ”Krigarsjäl” gungar fram till snygga reggaetoner och bringar rätt atmosfär för manifestet och titellåten på skivan.

Carlitos sylvassa texter är mer spot-on än någonsin men tillåter sig samtidigt att tona ner sin politiska ilska och reflektera kring sin personlighet och ursprung. Avskalade hiphop-balladen ”I våra skor” och uppkäftigt träffsäkra ”Stereotyp” är välbehövliga debattinlägg i en tid där rasismen lyckats ta sig hela vägen upp till Riksdagens toppskikt. ”Monstret från Anderna” belyser det utbredda problemet med stekardrogen kokain och ger kängor åt både brats, politiker och i synnerhet Thomas Bodström – provocerande och sylvasst.

Som sig bör innehåller Krigarsjäl stabila features och reggaesköna Amsie Brown, souliga Samson for President och lovande talangen Adam Kanyama formar tillsammans med Carlito ett eget uttryck som skriker nytändning. Skivans starkaste spår har ändå tagits fram med hjälp av Chords och Fille i tillbakalutade ”Aldrig tillbaka” – bäst flow, bäst beat och bäst text utan konkurrens.

Krigarsjäl är en frisk vind i hiphop-sverige och Carlito har karriärmässigt ett framgångsrikt 2013 att se fram emot. Nu får vi bara hoppas att några av budskapen skapar diskussionerna och reaktionerna han eftersträvar.

Tobias Ekvall

Annonser

Ett svar till Skivrecension: Carlito – ”Krigarsjäl”

  1. 

    Bueno me encantan las canciones de contenido social. bravo!!propuestas como estas en el mundo contribuyen por un mejor mundo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s