Bästa Nya Låt: Three Winters – ”Atrocities”

Gehitmusiken —  31 januari, 2013 — Lämna en kommentar

Three Winters Atrocities

Ni vet den där känslan när man vaknar halvsex på morgonen av att det känns som om någon sitter på ens bröst? Trots att man egentligen inte ska vara uppe förrän klockan åtta? På grund av att ens liv består till väldigt liten del av just ens eget liv och istället till allra största del av anpassningar till andras beslut och därför mest tar formen av en gigantisk maktlöshet? Nähä, inte det. Då får jag väl berätta om den här låten istället.

Three Winters kommer från Norge och släpper kassett på Beläten i början av februari, men redan nu går detta mästerverk att lyssna på online, vilket jag givetvis tycker att ni alla ska göra. Trion från grannlandet som mest ser ut som någons rumpa säger sig vara influerade av ”stadens oväsen” och det lyckas de, i brist på bättre kraftuttryck, jävligt bra med. ”Atrocities” är en resa i bil genom ett landskap av förvridna kraftledningsställningar, förfallna miljonprogramskomplex och framför allt genom den stora, omättliga, hoppfullhetssväljande känslan av att leva i ett ensamhushåll med dagliga inkassobrev på hallmattan i en dyster vinterslaskig storstad på våra breddgrader i början av 2013.

Eller kanske till och med av att inte leva i ett hushåll alls. Staden, nutiden och verkligheten är ibland orimligt hemska, och senast nu i veckan såg jag ett inlägg på allas vårt hatälskade Facebook om att ”folk är ju oftast hemlösa för att de druckit för mycket”. Kanske kan du tänka till en extra gång i ditt trygga femtioplus-radhusliv och inse att känslan av att behöva uppleva staden nattetid, hela natten varje natt, på våra breddgrader, snarare är det som av ren överlevnadsinstinkt får vilken otursdrabbad individ som helst att ta till vilken lättillgänglig värmande tröst som står att finna. Och det är just därför jag tycker att du, dina vänner, dina föräldrar och ungefär alla andra som inte alls vet hur jävligt livet kan vara, inte bara ska lyssna utan faktiskt uppleva känslorna Three Winters försöker förmedla till oss. Staden är kall, hård och jävlig och bara för att du har vänner och bara för att jag har någonstans att bo är sådant verkligen inte självklart för alla.

Och nej, det finns ingen som sjunger om livets orättvisor i den här låten. Precis som att ingen för din talan när du väl utsatts för dem. Jag ger er bara det kalla, hemska soundtrack stadsbilden i Norden 2013 producerar.

Michael Porali

Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s