Bästa Nya Låt: James Blake – ”Retrograde”

Gehitmusiken —  7 februari, 2013 — Lämna en kommentar

James Blake Retrograde

Idag fick vi höra det första smakprovet på James Blakes andragiv Overgrown på BBC Radio 1. Vi kommer officiellt kunna ladda ned låten den 11:e februari, i väntan på albumets release den 6:e april, men kan reda nu lyssna på en sample via Republic Records soundcloud: ”Retrograde” är en fullblodad sång med mycket själ. James Blake har gått från okänd dubstep-amatör till dubstep-experimentalist i världsklass, och under tiden experimenterat med allt ifrån abstrakt avantgardistisk samplemusik, med mycket tystnader, klippta pianon och spökröster (Klavierwerke EP) utan att någonsin vända ryggen till sin bakgrund i pop (”Limit To Your Love”) och jazz (titta bara på ackordvalen i ”Give Me My Month”, ”Unluck”, eller ”The Willhelm Scream” så förstår ni nog att Blake är tränad i Jazzpiano snarare än klassiskt): ja, nu kan man även gott säga hans poptendenser blommat ut och att vi har att göra med en riktig r’n’b-sångare, en sådan, ni vet, man mellan tjugofem och sextio som sjunger om känslor och sånt med ett blödande bröst och ett hjärta som kan blåsa saxofon.

Ignore everybody else, we’re alone now
I’ll wait,
so show me why you’re strong

”Retrograde” är en kärleksförklaring i ljuset under gatlyktorna. James Blake har alltid haft ett vemodigt, romantiskt stråk i sin musik: allt ifrån hans vackra tolkning av Joni Mitchells A Case Of You till ”Lindisfarne II”s svävande gitarrkomp i dur har haft en stor dos sorg att uttrycka. Vi älskar James Blakes melankoliska sida så mycket att vi hyllade den med en mashup / chop n’ screw på hans ”You Know Your Youth” och Mariah Careys ”My All”.

Bojan Buntic

Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s