Bästa Nya Album: Maria Eriksson – ”Stjäl det du behöver”

Gehitmusiken —  12 februari, 2013 — Lämna en kommentar

Stjäl det du behöver

Artist: Maria Eriksson
Album: Stjäl det du behöver
Betyg: 8.6 / 10
Etikett: Teg Publishing / Playground
Släppdatum: 13 februari 2013

Maria Eriksson, gitarrist / sångerska från det svenska ‘popkollektivet’ the Concretes, har gjort sin debut som lyriker och låtskrivare på svenska. Tillsammans med bandet Nerverna ger hon oss en skiva som är vacker som en saga om våra livs svåraste vintrar och finaste somrar. En påminnelse om att livet ändå kan vara som det vackraste inom den svenska litteraturen, musiken, visorna och popen, och filmhistorien.

”Stjäl det du behöver”, titelspåret på Maria Erikssons debutalbum, börjar som en filmteknisk flashbacksekvens i musikform. Psykadeliska gitarrackord virvlar in i ett minne ”Du gav dig av långt bort ifrån mig / du sa att du letade efter nått som var bättre än bra”. Släppa småsten ner i minnets bortglömda tjärn, och få musikens yta att vibrera in i en dröm. Vi har inträtt en intim sfär. Ja, vi märker redan att vi är långt ifrån kampsångens allmängiltiga visa:

”Jag ville skriva kampsånger som uppmanar till solidaritet och vi-känsla, men det gick inte, året är inte 1969 och det är andra kamper än gruvarbetarnas som utkämpas.”

Men vi-känslan, och solidariteten, den finns där ändå, i detaljerna av människolivet. I Maria Erikssons musik smälter gränsen mellan jag och du samman. Det är rörliga tavlor, med fina, mjuka pastellfärger från naturen, alltifrån ”ljus i gråa dagar” till mer nattliga penseldrag, där våra kroppar, ord och ansikten placerats in. Sekvenser, små filmklipp, ur liv som liknar mitt, och ditt.  Det vill säga sådan musik som alla ifrån Ted Gärdestad till Håkan Hellström levt i. Ömsinta kärleksballader, och även riktiga, hookfyllda hits, som till exempel den där obligatoriska singeln som alla lär känna igen ”Värld av glas”.

Och Maria Eriksson sjunger som din kompis syster, du vet, hon som du råkade höra en gång när hon trodde hon var ensam hemma, la, la, la, någon egen låt och en gitarr med massa klistermärken på (vems namn hade hon ristat in i träet?), hon du tyckte om i smyg. Hon som bor i en dröm. Hon som sjöng så fint, men inte trodde hon kunde bli något.

Nej, hon sjöng inga kampsånger heller. Hon sjöng om det hon hade fått uppleva, och det kunde också bli någon slags kampsång. Du ville gärna höra mer, men så blev det inte. Nu lyssnar du på Maria Eriksson, och minns ditt eget liv, det som kunde bli. Och, tänker, det är väl det bästa, när musiken slingrar sig in, kringelikring, med några gitarrslingor, in i din hjärna och slingrar sig runt, vävs kring dina egna minnen och erfarenheter. Långt ifrån alla ironier finns dessa världar byggda på fragment ur våra somrar — jag säger sommar, för det är så mycket värme och solljus här –, mina, dina, och det är där den egentliga kampsången finns: det som ger oss skäl att säga att vi är desamma och ändå så olika.

Jag tänker på andras minnen och berörs. Det är vad Erikssons mogna lyrik väcker i mig. Mitt liv kunde ju varit ditt: din förälskelse, min, mitt hat, ditt. Märkligt att tänka så. Och så inser jag ju att det är exakt vad jag söker i en låtskrivare: förmågan att få mig att bry sig. I trettiosju minuter försvinner jag till en plats där inget fult får komma in, en popidyll, och känner för att ge musiken en lång kram för allt det gett mig och vill ge mig.

Jag stjäl en liten bit, det jag behöver, och driver vidare i mitt liv.

Bojan Buntic

Lyssna på de två singlarna som hittills släppts:

”Ljus i gråa dagar”


”Stjäl det du behöver”

Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s