Bästa Nya Album: Sibille Attar – Sleepyhead

Gehitmusiken —  26 februari, 2013 — 1 kommentar

Sibille Attar Sleepyhead

Artist: Sibille Attar 
Album: Sleepyhead
Etikett: Universal / Stranded Rekords
Betyg: 8.5

Sibille Attar har varit namnet vi popnördar lagt på minnet den senaste tiden. Förväntningarna har varit stora sedan förra årets EP The Flowers Bed, som gjorde henne Grammisnominerad för Årets nykomling.

Singeln ”Come Night” från albumdebuten fick mig att bli lyrisk och se livet från en lite nyare sida, samtidigt som jag ville dansa mig både in i och ut ur dekadensen. Vilken försmak!

På kort tid har hon blivit ett med hela popsverige, kombinationen av popmusik som är ärlig och träffar rätt går inte att ta miste på. Det är dekadens på en mognare nivå, inte lika mycket tragiska efterfester utan snarare livsgrubblande. Det handlar om flykten från allt och samtidigt att acceptera livet med all smuts som hör till.

I ”Alcoholics” börjar hon med raderna ”All my friends are alcoholics / I´m probably the same” för att längre fram komma fram till den dystra sanningen ”All my friends are alcoholics / I´m definitley the same”. Brutalt ärligt med lite rim och vackra melodier. Mer än så kan man inte försköna det och hon vet exakt hur man ska få ut det på ett ärligt sätt som varken känns glorifierande eller uppläxande.

Inget om att stjäla från föräldrarnas spritskåp, snarare är spritskåpet öppet och flaskan står på bordet. Tömd. Man flyr för stunden men Attar försäkrar oss att vi inte kommer långt, vi är fast i smutsen. Även om vi är modiga nog att pröva lyckan och sätta oss på ett nattåg mot någon okänd destination.

Sibille Attar har hunnit med mycket, hon har varit medlem i Speedmarket Avenue, The Tourettes och [ingenting] samt medverkat som sångröst på ytterligare några skivor. Hon har hunnit mogna och hitta sitt uttrycksätt och det är just det som lyser igenom och lyfter skivan. Varje rad om smutsen har också en gnista hoppfullhet i sig, en tröst som väger upp det fula och försäkrar oss om att vi är lika. För livet är exakt så som hon uttrycker sig om det och det blir så mycket lättare att ta in det när det framförs uppriktigt, in your face.

”The Day” ger mig, med pianot och den magiska rösten, tillräckligt med tro, hopp och kärlek för att klara både dagen och den mörka natten.

Att det sedan spretar lite och den sista finslipningen inte är satt kan ses som lite charmigt. Sibille Attar lyckas inte helt med konsten att få in mig i sin värld riktigt hela tiden. Vilket är synd för det är en underbar plats att befinna sig på, att vara självmedveten och acceptera allt nederlag. Antagligen vet hon mer än jag om det hon sjunger om, kanske är jag där en dag också, lite modigare och gräver några lager djupare.

Det är svart som tjära. Svårt att bara skaka av sig det och avfärda det som ett försök till en mörk skiva. Kontrasten gör sig påmind med popmelodierna, hennes ljuva röst och smutsen. Olika världar: som att se the girl next door spy ner sig och springa hem med en ny kille varje helg. ”I don´t think, daddy I just drink”.

I ”Come Night” varvas melankolin med popmusik på ett sådant sätt att jag blir helt kluven. Att kombinera det vackra med det svarta, flykten som ett försök att bryta sig loss och samtidigt det tragiska med att inse att vi troligtvis aldrig kommer att lyfta högre än så här.

Det sista glaset innan hemgång, poppa piller för att bedöva sig själv, skitiga hotellrum, askfat fulla med cigaretter och ett framförande som gör henne… folklig?

Hon sticker ut och förför med sina historier men framförallt så betyder de något, både för Sibille och för mig. Och tydligen för det svenska folket också. Det här har vi väntat länge på, det här känner vi syndare igen oss i!

Amar Bajric

Trackbacks och Pingbacks:

  1. Sibille Attar – ”To Turn Half Blue (Daniel Savio Remix)” « Ge Hit Musiken - maj 10, 2013

    […] Attar har släppt en av 2013s bästa album, det mörka Sleepyhead, och har fått uppmärksamhet från bland annat Pitchfork.com för låtar som ”Come […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s