Bästa Nya Låt: Nord & Syd – ”Inte idag”

Gehitmusiken —  1 mars, 2013 — Lämna en kommentar

Nord & Syd Inte Idag

Nord & Syd — som har kallats för en ”indiesupergrupp” av diverse musikbloggar, inklusive oss — släppte under 2012 en underbar trilogi av singlar: ”Men åh”, ”Min arm” och ”Björkar”, varenda en älskad av oss och hela indiesverige. Det var svårt att välja ut bara en av dessa fina låtar till vår årslista över den bästa svenska musiken, men det fick bli den in-och-ut-vända kärlekslåten ”Min arm”. 

Debutplattan Som en människa kommer ut i mars, via Hybris: ”Skivan handlar om död, kärlek och utanförskap. Om att vara eller inte vara en människa. Som all bra popmusik gör. Men det är inte bara en personlig kamp utan också en politisk sådan. En kamp som skulle kunna beskrivas som ständigt aktuell, men kanske extra mycket så idag med en borgerlig regering och rasister i riksdagen.”

Och idag kan ni höra en ny singel från den. ”Inte idag” har ni säkert redan hört, genom någon av de fyra underbara covers som har släppts under veckans gång, av Mattias Alkberg, Johan Borgert, Ulf Stureson och Annika Norlin (Säkert!) n. Låten är en naturromantisk sång om döden:

Forsar forsar, maler grus av sten
bankar och knakar, rensar smutsen med is
svårt att tro att det tar slut

När solen värmer upp gammal bark
allt växer omkring dig
går att röra vid

Ändå ska du dö en dag
Men inte idag
Men det kommer en dag

Men det handlar så klart inte bara om döden och att naturen, dess grymma enkelhet, och djuren finns kvar utan att bry sig om att våra skuggor sugs ner i Hades, det finns något mer än allt det där som lever vidare

fåglar sjunger likadant, oavsett om du finns kvar
räven smyger likadant, mot sin egen lilla grav 
dom behöver inte dig dom behöver inte dig 
som jag gör. 

Den röda, ibland trassliga tråden genom Nord & Syds musik: Vänskapen, och kärleken. Det är klimaxet i denna saga om våra liv bland forsarna och växtligheten och fåglarnas sång, det finns någon i alla fall som bryr sig om du försvinner, din familj, dina vänner, din älskade. Det finns något utöver barken, som går att röra vid. Och idag ska du inte dö, så ta vara på det viktigaste av allt och gå och krama den som betyder mest, eller ring din mor och säg att du älskar henne.

Bojan Buntic

Det verkar som att Nord & Syd kommer hamna på favoritlistan även 2013. Här följer samtliga versioner av låten.

Nord & Syd:

Annika Norlin:

Mattias Alkberg: 

Johan Bogert: 

Ulf Stureson:

Ni kan även se videon, som är regisserad av Henrik Johansson:

Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s