Bästa Nya Album: Hästpojken – En Magisk Tanke

Gehitmusiken —  12 mars, 2013 — 2 kommentarer

EN MAGISK TANKE HÄSTPOJKEN

Band: Hästpojken
Album: En magisk tanke
Etikett: EMI
Betyg: 9.0

Sedan debuten Caligula har Hästpojken gått från skräpkultur till finkultur. Från skrikiga, omogna män till livsgrubblande poeter. Från texter som lämnar lyssnaren med ett frågetecken till vackra, melankoliska meningar ackompanjerade av vackra popmelodier som man känner igen sig i. Missförstå mig inte, debuten och andragivet Från där jag ropar hade sin charm men med tredje fullängdaren sluter Hästpojken cirkeln och visar att allt, förutom livet, blir bättre med åren och att de definitivt inte förlitar sig på turen. Det här är en del av den nya popvågen, där Broder Daniel slutade och den nya depressionsvågen ifrån Göteborg utvecklades. Vuxna människor som med riktig livserfarenhet inte bara sjunger om förhoppningar och skolgårdshångel utan om livet från den mörka sidan, den man upptäcker när man levt ett tag.

Hästpojkens personliga uttryckssätt, låttexterna och de trallvänliga melodierna, gör En magisk tanke en skiva till en storartad skiva. Första singeln ”Samma himlar” visade hur mycket känsla för melodi och text bandet besitter: en sån där melodi som sätter sig direkt och en ärlig text som penetrerar in i hjärtats djup, och bosätter sig där. Men sprider både glädje och obehag. Martins Elissons röst, som verkar vara dömd till att låta pubertal livet igenom, och hans sätt att uttala ”purgatory” på råsvengelska charmar sig in i mina öron, och slutligen in till den där platsen i hjärtat. ”Och fanns det pengar fanns det en fylla / Och vi satt på ditt rum / Sjöng I got nothing for you / Och inga ord och tankar om krav och så / Nej, ingenting kom in i våran drog” När han trycker ur sig ”Jag hoppas att du aldrig glömmer” så spelas min min tid som ung vuxen upp framför mig med alla glädjestunder, tårar, fyllor, förhoppningar och besvikelser. Det gör ont och det vackra med att känna igen sig i musiken gör sig påmint på det finaste sättet.

”Sommarvin” är soundtracket till sommarens kvällar på balkongen, när nostalgin och alkoholen flödar och knarket intas. En enkel popmelodi med budskap, om att söka tröst i de små stunderna av lycka. ”Hur många kvällar har vi inte suttit här / Och tyckt att ingenting slår att få känna så där / Som just ikväll / En helt vanlig sommarkväll.”

Magin sitter i att musiken på ett brutalt ärligt sätt berättar om det hopplöst svarta inom oss alla, men ändå tröstar. Det är ungdomlig längtan som blivit nedsvärtad av vuxenlivets besvikelser. Det trycker hårt mot bröstet och när hopplösheten känns som ett hål man försvinner ner i så infinner sig en tröstande känsla i sångerna. Alla söker vi efter lyckan och kärleken, alla har vi drömmar som aldrig gick i uppfyllelse.

En magisk tanke är skivan för oss som rivit ner planscherna i det hormonunkna pubertetsrummet, gett oss ut i livet och insett att det aldrig kommer att bli allt man drömt om. När man kastas ut i den dystra verkligheten och inte har något eller någon att klamra sig fast vid, när ingenting varar för evigt och vi inser att vi inte kan lura oss själva längre. Den är min generations röst och tröst. Vi som aldrig riktigt lyfte från marken.

”Cruisers” smutsiga rock ‘n’ roll och Broder Daniel-cynism är ett bevis på att Göteborgspopen fortfarande är som bäst när den är mörk: ”Och kärleken dör, som allt annat i vår värld.”

Nio ångesturladdningar och nio lisande melodier senare avslutas skivan med ”Noll igen”. Nio små under, nio bevis på att Hästpojken mognat som ett fint vin och släppt sin bästa skiva hittills: ”Dagar blir till år / Men läker inga sår ändå / Håll dig till dig själv / I denna kalla värld.”

Det är en konstform att få mörkret att vara höftsvängande vackert och lätt att ta in. En magisk tanke slukar in dig i det svarta innan du ens fattat det. Den är fylld av tårar och samtidigt en tröstande kram. För alla oss som trodde att vägen in i vuxenlivet skulle vara rak, för oss drömmare som livet format till bittra skuggor av oss själva. För oss som gråter när vi tänker tillbaka och dricker tills vi känner oss unga igen, vi som faktiskt trodde på lögnen om att vara evigt unga. Tack, Hästpojken. Tack för alla inblickar, tillbakablickar och tröstande ord. Ni anar inte hur mycket värme ni sprider.

”Jag letar igenom de saker som jag aldrig förstår / Och där står en liten man och säger världen blir min om bara sångerna slår / Sen ridå.”

Och tårögda applåder från mig!

Amar Bajric

Annonser

2 svar till Bästa Nya Album: Hästpojken – En Magisk Tanke

  1. 

    Grym recension! 🙂

  2. 

    Bra skrivet, jag håller med dig i varenda åsikt. Fantastisk skiva! Men… jag fick för mig att han sjunger ”..ingenting kom in i våran vrå” i Samma Himlar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s