Bästa Nya Låt: Håkan Hellström – ”Det Kommer Aldrig Va Över För Mig”

Gehitmusiken —  13 mars, 2013 — 2 kommentarer

det kommer aldrig va över för mig

Tuss ”Jag Hatar Hellström” Mattsson ringer och väcker mig klockan 11:45. Just det. Håkans nya. Försov mig.  Fuck premiärspelningar.

Öppnar upp facebook och ser ”Zeth Isaksson: ‘JAG ÄR 16 ÅR'” och de sedvanliga anklagelserna om plagiat, denna gång The Killers ”When You Were Young” (Jag tänker inte peka ut vilken låt ur mod-arkivet The Killers snott ifrån).Låten heter urlöjligt nog ”Det kommer aldrig va över för mig” och jag förväntar mig, typ, ingenting. En avdankad ballad. Ett tappat självförtroende.

Men, jag älskar Håkan Hellström. Dansa bugg till ”En vän med en bil” med Johanna under mellanstadiet, älska ”Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg” i smyg. En liten blyg invandrarkille, Bojan, som tror han ska få brudar genom att va bäst på skejtboard, som blir förvånad och rädd när någon stackars flicka faktiskt är kär i en.

Tio år senare, samma låtar, men nu ”en ung man”: bordstrubadur vid ett hotell på stranden vid adriatiska havet, rutig tröja, nån slags hatt, med Håkan Sandells dikter i ryggsäcken, sitter utanför en pub och sjunger ”svensk musik för att locka svenskarna” — det vill säga, brölar ut ”och Singoalla troooor att, om himlen finns är jag förlorad” för ryssar, kroater, bosnier, fransmän; en svensk barnfamilj som försöker sjunga med, och en och annan bikiniklädd Göteborgare som råkar passera i total förvirring. Och en Bojan som blir fullare och fullare för varje gratisöl.

Några år senare: flyttat till Göteborg pga Göteborgsromantik, pga fantasier inspirerade av Håkans lyrik. Skriver om Hellström på sin Göteborgsblogg, citerar Håkan i OM-sektionen av bloggen. Skriver poesi inspirerat av Håkan Hellströms låttexter:

Jag är en delasängmänniska; ingen ordperson;

– inget ”jag älskar dig” i tusen variationer –

mer än tio rosor, en skejtkeps (oh, den kommer) och
Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg i nyutgåva
i en Ett Kolikbarns Bekännelser bag
med dikten i

jag är den som ligger bredvid,

andas

till en film du inte hänger med i
(”Ennis, girls don’t fall in love for fun” –
både hon som rusar ut i tårar och han
som sitter tyst)

intill dig andas jag

och lyssnar på dina andhämtningar
när jag inte svarar på
”Vad sa han? Varför gjorde han så? Är det hon?”

Det är lilla döden för mig. Som att somna till en film. Då blir allt
lila. Du är

1) den som
lyssnar till min vaggvisa för flyktbenägna
2) stör dig på hur jag knäpper med fingrarna
3) den enda som gör mig nervös
4) den enda som gjort mig knäsvag
5) delar månen med mig (”Den ser arg ut nu – den ser
besviken ut? Hånfull? – Nej, nu är den glad!”) både här och där

och vart fan vi än hamnar älskling

6) Värd mer än allt som mina ord har samlat
7) den som jag hatar

Och jag älskar dig i tusen variationer.

**
Sa jag att jag älskar Håkan Hellström?

Har jag räknat upp hur många Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg-ögonblick jag genomlevt?
Den gången jag sjöng ”Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg” på ett tak i Småland?
När jag var säker på att jag skulle hitta kärlek, men inte med dig?
Den gången jag gick hem, söndertrasad av kärleken, från ett rejv utan skjorta, i det kallaste gbg-regn, hög som in i helvete?
Berättade jag om den gången jag höll hand med en flicka under ”Det Är Så Jag Säger Det”? Håkan bad de stackare som inte hittat kärlek än vifta med den i luften, och jag såg den ensamma handen svaja som säv i vinden — och glädjen i hennes ögon när jag tog den, och kände hur hon tryckte hårt när han sjöng ”hon skär sig i handleden, i solskenet”.

Jag älskar Håkan Hellström.

Nu sitter jag här och har haft mina vändningar, och Håkan sina. Jag har varit med från början, upplevt varje skifte genom melankolier och glädje. Och nu, en ny sväng. Märklig vändning, ändå. Från att va backad av Världens Bästa Liveband (”den där livefrenesin”) till att spela in ett instängt studioalbum, som en RIKTIGT indie garderobsmusiker. Som Kristian Anttila och hans cykelrumsfantasier inför Djur & Människor, och lika punk, utan drömmen om sprängda ljudbilder.

Tillbaka till början då, innan Emmaboda, innan sjömanskostymspektakel och ”Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg”: pojkrummet, farfars gamla ackustiska, basen, trummorna, en bunt papper med låttexter, misslyckanden och stölder: ”Jag är sexton år / jag är platsen dom aldrig upptäckte / jag är en storm från ingenstans / jag kan krossa ditt hjärta”.

Håkan som tuff sextonårig hjärtkrossargrabb med Frank Sinatra-megalomani och aggroutbrott mot trumsetet i källaren? Denna storhet som åstadkommit 5 legendariska popalbum under 2000-talet, den fanns redan i den lilla pojken. Herr Hellström, 24-årig låtskrivare, ”jag är nog manodepressiv men berätta ej för morsan”, en eld man inte ska leka med? Vem tvivlar på att Håkan bränt dem som lekt med honom?
En 39årig man, ett tappat självförtroende. Där står hela hans ungdom och stirrar honom i själen: ”Det kommer aldrig va över för mig”.

Vad är det för enorm jävla kärlek? Som aldrig ska dö? Jag är 25 år. Jag vill förstöra allt: ”Everything dies baby, that’s a fact, maybe everything that dies, some day comes back”.

Visa support, följ oss på FACEBOOK. Varje ny gillamarkering betyder en bättre blogg.

Bojan Buntic

Annonser

2 svar till Bästa Nya Låt: Håkan Hellström – ”Det Kommer Aldrig Va Över För Mig”

  1. 

    blev lite kär i detta inlägg.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s