Video: Håkan Hellström – ”Det kommer aldrig va över för mig”

Gehitmusiken —  14 mars, 2013 — 5 kommentarer

det kommer aldrig va över för mig håkan hellström

Steal a little and they put you in jail. Steal a lot and they make you king.

Plagiat. Right? Klart det är plagiat! Håkan ficktjuvar flitigt från sina idoler, och även från skitartister som Bryan Adams och Belinda Carlisle, det vet ju alla. Men. Vilken låt som helst kan delas upp i ”det här låter som den” och ”detta som den”. Så fungerar popmusik. Harmonier, progressioner, melodier, motiv, riff, progressioner  återbrukas, ibland omvandlade, ibland inte, och låtskrivande har fungerat så sedan den första barden plinkade på den första gitarren; texter och delar av texter återkommer, ibland som kryptiska referenser och allusioner, ibland som tydliga hyllningar, ironier, parodier, poetiska förstärkningar, av andra texter och textförfattare.

Just Håkan har man gått hårt på. Och det finns hela sidor på nätet som sniffar efter referenser som någon slags knarkhundar i jakt på hipsterpoäng (här: på ungdomar.se t.ex.). Som exempel kan användas en låt av det amerikanska rockbandet Mercury Rev. ”Opus 40” är en fantastisk, episk låt, något av det bästa som hänt under britpopens era, och referensen är uppenbar — ”Det är så jag säger det” är, i mångas ögon, ett gränsfall till cover, eller ännu värre, kareokeversion av originalet. Men varför skulle det vara OK att som punkband använda en vanlig Nuggets-progression / melodi i en låt — men inte få använda den episka SLUTET-PÅ-VÄRLDEN-stämningen / harmoniska progressionen i ”Opus 40”? Att det är kareokeversioner kan man tycka. Men ”Det är så jag säger det” (en av mina favoriter) är fantastisk i sin egen rätt. Det tycker många andra som aldrig hört Mercury Revs Deserter’s Song’s.

Tänk om man skulle titta så noga på ALL popmusik? ”Jag hör ‘Pachelbels canon’ i Big Stars Blue Moon!” och så vidare. Hipstertonåringar / Youtube-intellektuella på vift i Håkan Hellströms katalog, har forskat fram ”When You Were Young”, Bryan Adams ”Heaven”, Johnossi ”Dead End”, Belinda Carlisle ”Heaven Is A Place On Earth” i ”Det kommer aldrig va över för mig”. De hänvisas till Bob Dylans låtarkiv för vidare studier.

Och vi lever i en tid då allt är förbrukat redan, och vi lever inte under Romantiken med dess originalitetsdyrkan. Poängen är inte att skapa något helt WOW-nytt. Det har inte hänt sedan Jungle-perioden i techno. Det är att skapa något som berör. Och det har Håkan gjort med sin nya låt och video.

Låten finns nu på spotify. Och här är videon.

Visa gärna support, följ oss på FACEBOOK. Varje gillamarkering betyder en bättre blogg.

Bojan Buntic

Annonser

5 responses to Video: Håkan Hellström – ”Det kommer aldrig va över för mig”

 1. 

  Väldigt bra inlägg, rekomenderar alla att se denna dokumentär för vidare förståelse om hur musik fungerar:

  http://www.everythingisaremix.info/watch-the-series/

 2. 

  EH det som är häftigt med musik är just att det går att variera i oändlighet. texterna, ok, han snor, det gör alla, men den som säger att de inte känner igen ”when we were young” i den nya låten förtjänar en örfil. åh, vad jag avskyr alla dessa ”poppare” som försöker låtsas att alla andra också snor. och kalla folk ”hipster” för att de försöker behålla kvalitén i musiken är bara ytterligare ett steg mot den tomma jävla musiken som håkan så innerligt försöker skapa. kreativiteten är borta och hellström är en jävligt fräck snorunge som låtsas att han är något underbarn bara för att kåta tonårstjejer tror att de kan något om musik.

  • 

   Hej Gia! Ingen har sagt att man inte kan känna igen ”When you* where young” i Håkans nya låt. Och som en typisk popare, vad det nu är, skulle säga: ”Lesser artists borrow, great artists steal.”

 3. 

  Nu är den odefinierade ”poängen” nog ganska olika från person till person, men som musiker/artist är poängen oftast att det ska vara eget, att man ska uttrycka sig själv genom musiken. Vill man beröra folk är det självklart en fin tanke, men så länge Håkan är den som drar in pengar på andras kreativitet så kommer jag klaga 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s