Bästa Nya Låt: Gyllene Tider: ”Man blir yr”

Gehitmusiken —  18 mars, 2013 — 1 kommentar

GYLLENE TIDER MIX

”Musiken är berömd för glada och trallvänliga sånger, ofta uppbyggda kring Farfisaorgel, samt lättsamma texter på svenska om sommar och tonårskärlek i en småstad.” – Wiki

Uppväxt i Småland, intryckt mellan Jönköping och Halmstad. Ungefär detsamma som att vara uppväxt med Gyllene Tider – vare sig man vill eller inte. Åka i baksätet på vår gamla Seat, trettio radiolåtar på farsans blandband ifrån Sandviken, Världens Bästa Ställe för en tioåring, och inte kunna annat än sjunga med i ”Gå & Fiska” och ”Flickorna På TV 2”. Minns värmen genom rutan, skuggor som far förbi, röda hus, kossor, och så ”läppar mot läppar, som tar mig iland”. Minns de där basgångarna, och beroendeframkallade orgelmelodier, Per Gessles trubbiga kniv till röst och ”myggor som svider”.

Sommartider, hej hej, sommartider. Samma rader som vi De c00la Grabbarna sjöng tre år senare på musikundervisningen i Högstadiet; medan jag fnös, fräste och frustade och drömde om en krämvit fender stratocaster. Gyllene Tider – jävla skitmusik. Fast mellan all riktig skitmusik, Maiden, Metallica, Sabbath, slog den verkliga pulsen igenom: techno, Kent,  Håkan Hellström, och så Gyllene Tider. Sådant man lyssnade på i smyg medan man övade på John Petruccis riff och solos från det sämsta av alla Dream Theater-album.

Nu äre lite annorlunda och när man hör att det kommer ett nytt Gyllene Tider-album blir man fan lycklig. Och, så är det inte helt dumt att den första singeln ifrån Dags att tänka på refrängen — ”Man blir yr” — är enastående: Göran Fritzons Farfisaorgel är kvar och melodierna lika sockersöta, Anders Herrlins basgångar lika omöjliga att få ur huvet, Gessles texter lika naiva och underbart besatta av nödrim i sann popanda. Och så ett stort jävla klimax till refräng, så man blir yr.

Bojan Buntic

Annonser

Ett svar till Bästa Nya Låt: Gyllene Tider: ”Man blir yr”

  1. 

    Haha. Håller med, riktigt bra! En käftsmäll från barndomen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s