Ge Hit Mixen Vol. 7: Per Gessle

Gehitmusiken —  19 mars, 2013 — Lämna en kommentar

GE HIT MIXEN PER GESSLE
Grafik: Emma Karlsmark Elfstrand

Ge Hit Mixen bidrag nummer 7 får vi gå bakom kulisserna på en av Sveriges största låtskrivare och popfantaser — japp, just det, Per Gessle. Mannen bakom ”Sommartider” och ”It must have been love” och ”Tycker Om När Du Tar På Mig”. Jag och Adam Wallman, ägare av Klubb Care, ledsångare och låtskrivare i Göteborgsbandet Bockstensmännen (vars senaste EP är jävligt influerad av Gyllene Tider), åkte spårvagn en ångestfylld måndag och diskuterade potentiella artister jag kunde fråga om blandband: ”Men Gyllene Tider då?” Mest på skämt, jag tror varken jag eller han trodde på allvar att det skulle ske. Och så tre veckor senare är jag hos brorsan med herr Gessles låtlista, mina turntables och mixer, och försöker få låtarna att flyta ihop till en vision. Till den vision av musik som jag tror döljer sig bakom den ödmjuke 54-åringen. Vilken slags musik flyter igenom hjärnan på mannen som komponerade ”När Vi Två Blir En”?

”Per Gessle har alltid haft ett stort intresse för musik och ägde över 100 skivor redan innan han hade fyllt 10 år.” – Wiki

Japp. Per Gessle kan det här med musik. Få människor i Sverige kan konkurrera med hans kunskap om popmusik, det är bara läsa den här fantastiska intervjun på Nyupplagan.se. När jag tittar över hans låtval kan jag inte hjälpa att tappa hakan. Jävlar vilken fantastisk musiksmak. Igår släpptes Gyllene Tiders första singel sedan 2004 ”Man Blir Yr” — farsifaorgel, nödrim, gammal ungdom och Gessles för evigt hatade / älskade trubbiga knivudd till röst — och i väntan på deras nya album Dags att tänka på refrängen äre bara luta sig tillbaka och lyssna på en av årets bästa blandband — i en värld av 60tal, 70tal, svensk bluesig folk, brittisk symfoniprogg, poppunk, klassiker som Cat Steves ”Sad Lisa” och mer obskyra låtar: räkna med några overkliga, magiska ögonblick. Det påminner om tiden då radiokanaler hade verkliga DJs, som mixade låtarna live, och hela världen kunde stanna för ett ögonblick i en mix.

Och vi är ärade att ha denna legend på vår sida.

Bojan Buntic

1.    LUMINEERS: Stubborn Love

2.    PINK FLOYD: See Emily Play

3.    PUGH ROGEFELDT: Klöver Linda

4.    BARCLAY JAMES HARVEST: Mocking Bird

5.    BLONDIE: Dreaming

6.    ALLMAN BROTHERS: Midnight Rider

7.    BIG STAR: September Gurls

8.    DAVE BERRY: The Crying Game

9.    TONY JOE WHITE: Polk Salad Annie

10.  UNKLE BOB: Birds And The Bees

11.  WHITE STRIPES: Jolene

12.  THEM: Richard Cory

13.  THE DREAM ACADEMY: Life In A Northern Town

14.  NEIL DIAMOND: Solitary Man

15.  CAT STEVENS: Sad Lisa

16.  DAVID BOWIE: Lady Grinning Soul

17.  T. REX: Metal Guru

18.  MELANIE: Ruby Tuesday

19.  MINISTRY: Jesus Built My Hot Rod

Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s