Skivrecension: Club 8 – Above the City

Gehitmusiken —  23 maj, 2013 — 2 kommentarer

club 8 above the city

Band: Club 8
Album: Above the City
Etikett: Labrador Records
Betyg: 8.2 / 10

Jag är brutalt och nästan lite för ärlig när jag säger att jag inte hade någon som helst koll på Club 8 innan jag fick i uppdrag att skriva en recension om deras nya platta Above the City. Enligt min bästa vän i det här läget (han heter Google, du skulle gilla honom) är det ett tvåmannaband som bildades redan 1995. De har ett antal skivor, och även ett par EP:s i bagaget. Jag får också reda på att bandet har inkluderat fältinspelningar och samplingar från erotiska filmer. Det gör mig nyfiken.

Inledningsspåret ”Kill Kill Kill” tar mig till en drömvärld. Det är himmelskt, drömskt och spirituellt. Jag vill egentligen ligga i en säng i ett kolsvart rum, tända ett par ljus och bara tänka med låten på repeat i bakgrunden. Givetvis är jag alldeles för stressad för att göra detta och låter skivan spinna vidare. När andra spåret drar igång, ”Stop Taking My Time”, kastas jag in i synthens värld. Jag är oförbered, men jag gillar det. Kan inte låta bli att le. Den påminner mig om det australiensiska bandet Parralox, som i sin tur får mig att komma ihåg de två synthfestivalerna som det senaste året har ägt rum på Brewhouse. Där var jag så lycklig. Där var alla på något sätt enade. Där hade Club 8 tveklöst passat in.

Above the City består av 14 låtar. Det kan kännas som mycket men faktum är att två av dem är så kallade ”interluder” och en är instrumental. Jag kan tycka att helheten är ett släkte med El Perro Del Mar. Snarlikt på många håll och kanter. Det har nog inte enbart med dröm-och electropopen att göra, utan även med rösten. När skivans tionde låt spelas ur mina högtalare kommer jag med en gång att tänka på de svenska synthveteranerna Page. Det är något med introt som har samma känsla och beat som Page enligt mig brukar leverera. 17 sekunder in i låten försvinner känslan och Club 8 hittar sitt eget spår. Någonstans i låten tror jag mig även kunna hitta en slinga som liknar något som Håkan Hellström skulle kunna tänkas peta in i sina popdängor. Kanske är det bara jag som för tillfället är helt kär i vad Göteborgs scen har att ge.

Den röda tråden knyts ihop med ett lite mäktigare sound. En barnkör kommer in och tar skivan till en helt annan nivå. De sista två låtarna skulle göra sig så himla bra live. Jag längtar tills det att jag kan bevittna detta. Jag blir glad, för dörren till mina musikaliska vyer har vidgats ytterligare. Det är så fint. Tack, Club 8. Above the City är en potentiell sommarplatta (nej, absolut inte sommarplåga) för mig. Lyssna och lär av deras unika detaljer som döljer sig lite här och var under albumets samtliga spår.

Jennifer last

Trackbacks och Pingbacks:

  1. Ge Hit Festivalen: Knarrholmen « Ge Hit Musiken - maj 29, 2013

    […] Återigen, hur kan jag missat något sådant här?! Jag njuter. Hon påminner om Club 8 – vars skiva jag recenserade bara några dagar tidigare. Och där skrev jag att de påminner om El Perro Del Mar, så det är inget annat än logiskt. […]

  2. Bästa Nya Låt: Club 8 – ”Stop Taking My Time (Bam Spacey Stolen Hearts Dub)” « GE HIT MUSIKEN - augusti 24, 2013

    […] ser på Club 8s electropophit ”Stop Taking My Time” – från deras senaste album Above the city — och förvandlar till den elegant house med ett riktigt erotiskt diskosväng: dåsiga […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s