Intervju: Hampus Carlsson

Gehitmusiken —  13 juni, 2013 — Lämna en kommentar


hampus carlsson0

Hampus Carlsson: En 22-årig Halmstadpojke som just släppt sin debutsingel. Med över 20 000 visningar på YouTube på dryga månaden (och över det dubbla på Spotify) har ”Sommarplågor” klistrat sig fast i våra pophjärtan. Med inspirationskällor som Håkan Hellström och Vampire Weekend har han enligt mig skapat en hit. Har han förstått det, att han lyckades?

   – Nej, jag har nog inte fattat det och vet inte när jag kommer att göra det heller. Kanske om jag skulle höra mig själv på radion.

Tiden är knapp. Jag och Hampus bestämmer en Skype-intervju klockan nio på onsdagsmorgonen. Det är svårare än väntat, det här med att döda min välbehövliga sömn. Likt en zombie sätter jag på en kopp kaffe i väntan på att Hampus statussymbol ska gå från genomskinlig till att bli grön. Online. Starten på dagen blir knappast bättre av att Skype inte går igång på andra sidan skärmen. Jag blir stressad då jag har en tid att passa på den lokala tidningen. Intervjun måste istället ske via telefon när jag bland skrikande fiskmåsar vandrar genom den lilla staden Lidköping.

Mitt i repkaoset snattar jag åt mig ett par av Hampus dyrbara minuter. Han ska ha sin turnépremiär i Halmstad senare samma kväll. Vi börjar lite försiktigt att prata om hans val av kläder och han berättar för mig att han under högstadiet bestämde sig för att inte vara som alla andra. Det var mycket älska eller hata, och så är det även när det kommer till Sommarplågor.

– Hata eller älska… Så har det alltid varit. Jag är van vid det.

Lyckligtvis har större delen av responsen på låten varit positiv. Och förtjänat är väl det, med tanke på att den tog två år att få klar. Hampus jobbade mycket med texten och fick en hel del hjälp av såväl lärare som vänner. Efter en semester med familjen blev han slagen av spontaniteten.

– När jag kom hem tänkte jag att ‘fan, nu ska jag satsa!’. Gick till en studio och sa att jag ville ha låten klar och ute på iTunes efter tre veckor.

Samtidigt som jag närmar mig mitt mål börjar det också att bli dags för Hampus att förbereda inför kvällen Vi hinner snabbt växla några ord om publik och målgrupp, och vi kommer överens om att han förmodligen har lättast att vinna över poppiga ungdomar och indiefolket.

– Men jag vill ha alla. Jag vill att mormor dansar, lika mycket som småbarn.

Planen framöver är att ro i land diverse spelningar samt att sprida låten så mycket som möjligt. Efter premiären är nästa stopp vårt käraste Göteborg.

Jazzhuset på fredag. Vad bjuds det på där?

– Jazzhuset har länge varit med på listan över ställen jag bara måste få spela på innan jag dör. På fredag blir det ös! Publiken kan vänta sig massamassa ös, och musikfeber. Det blir grymt!

Intervju och text: Jennifer Last

Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s