Damp: Pretentious Music for Pretentious People by a Pretentious Asshole

Gehitmusiken —  18 juni, 2013 — Lämna en kommentar

 

damp

Vad är Damp? Ja, allra främst är det väl en neuropsykiatrisk diagnos. Sen är det ju det engelska ordet för ”fukt”. Damp är dock allra främst, åtminstone för mig, en musiker som nyss släppt sin absolut första EP – Pretentious Music for Pretentious People by a Pretentious Asshole.

Jag ska inte sticka under stol med att min relation till Damp bottnar i att dennes EP är den första releasen någonsin från mitt företag Libertine Mode. När vi då fått det ur vägen, hoppas jag att jag med min fantastiska uppriktighet ändå kan locka med er i resten av denna recension och inte framstå som en lögnaktig bilförsäljare till recensent.

Pretentious Music är en fyra låtar lång flottfärd av luftiga melodier, ambient och ljudmattor. Med en halvkomisk titel och låtar som ”Life Was Bad but Now It’s Good Forever” – ett citat taget från karaktären Zoidberg i TV-serien Futurama – känns EP:n förvånansvärt dunkel och meditativ. När jag stänger ögonen och tillåter mig själv försvinna i musiken, vandrar mina tankar över ämnen som fysik, partiklar och universum. Kanske en svävande vy över någon regnskog långt bort. Musiken blir snudd på filmisk. Den för mig långt bort en kort stund, även om den kräver all min uppmärksamhet för att kunna göra det.

Men är Pretentious Music verkligen så bra? Hur kan ni vara säkra på att det inte bara är säljsnacket som låtit fingrarna flöda över tangentbordet? Det finns egentligen bara en bra anledning. Jag skulle aldrig släppa något jag själv inte trodde på. Visst, Pretentious Music är en väldigt blygsam EP. Den klockar in på lite över 10 minuter, i en värld där flesta artistar knappt är klara med en låt på den tiden. Ibland önskar även jag att Damp tagit ut svängarna ännu mer. Varför?

Därför att jag vill höra mer. Damp har här släppt fyra enkla, men i mitt tycke suveräna, stycken musik. Dock vill jag ha mer. Oavsett om det blir ännu en 10-minuters EP eller som bakgrundsmusik i en film, så vill jag höra mer. Jag vill höra mer av det där pretentiösa rövhålet.

Hur ska då ni tolka mina ord? Skitsnack eller ren och skär sanning? I dagens cyberrymdsstress är tid pengar. 10 minuter är tid som kunde spenderas på annat. Typ Facebook. Tillåt dig dock att utmana dina sinnen och träd in i ljudlandskapet hos en alldeles ny, blomstrande, ung musiker. Tillåt dig träda in hos Damp.

Vi ses på andra sidan.

Vito Gogola


Annonser

Inga kommentarer

Be the first to start the conversation!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s