Live: Small Black på Pustervik

Gehitmusiken —  3 oktober, 2013 — Lämna en kommentar

small black

Dags för Klubb Instant igen. På en onsdag. Va? Ja, på en onsdag. Jag var lika förvånad som ni. Jag fick ett mail av Instants Elin Hedman som så förväntansfullt frågade om jag ville intervjua Brooklynbandet Small Black inför deras höstspelning på Pustervik. Bandnamnet lät inte bekant men givetvis tog jag på mig detta uppdrag (läs här), och blev jävligt taggad på att se dem när jag omedelbart lyssnade igenom deras senaste platta Limits of Desire. Det här skulle bli så himla bra.

Jag går in genom Pusterviks portar lite innan sju, dörrarna till lilla scenen öppnar om en kvart. En barstol står tom vid fönstret där jag tar mig friheten att vänta in spelningen. Jag läser ett par sidor i Mons Kallentofts Food junkie samtidigt som jag spanar in folket i min omgivning. Indiepopare. Shocker.

Biljettbruden känner igen mig vid det här laget. Jag är en hängiven stammis hos Klubb Instant.
  ”Tyvärr, vi öppnar inte än. Small Black fick punktering på vägen. Vi släppte precis in dem och de börjar med soundcheck nu. Dörrarna öppnar om en timme eller så.”
En timme. Jotjena. Vad roligt! Perfekt! Jag hänger gärna på Pustervik i en timme. Ensam! Small Black väntas nu gå på lite efter nio, istället för 20.15. Jag återgår till den tomma barstolen och till Mons Kallentofts matvärld. Tittar på klockan varannan minut. Pratar lite med Roenik-Jonas som så fint tar hand om disken på Pustervik även ikväll. Snattar lite kaffe av vakten, som jag gång på gång klår i Wordfeud (ja, alla som jobbar på Pustervik är min familj nu).

90 minuter senare går förbandet på. Jag fattar iiiiiingenting. På scen står en grabb, en nära vän till huvudakten, med en dator och sjunger själv lite stämsång emellanåt. Det är en DJ, förjävla mycket dunkadunka, som skulle platsa in på Summerburst snarare än på Pusterviks lilla scen med 50 pers i publiken. Det blir en konstig stämning. Väääldigt stelt och väääääldigt awkward. Jag går tillbaka ut i foajébaren efter två låtar. Tar lite luft på uteserveringen. Ställer mig framför scenen igen ett par minuter senare. Vill inte vara där. Fortfarande obekväm stämning. Jag skrattar nästan, för att musiken inte alls går hem här på en tidig onsdagskväll när folket fortfarande är inne på första glaset. Applåderar när snubben går av.

Min klocka är 21.17 när amerikanarna stormar in. På tiden, faktiskt, även om jag givetvis har förståelse för att punktering skapar förseningar. Stackars. Inte ens mat har de hunnit få i sig. Tomma magar hindrar dock inte bandet från att bjuda på fullt ös (eller så ösigt det går på en scen med väldigt begränsat utrymme). Ljudet är lite tråkigt och många av de helt fantastiska bas-och gitarrslingorna verkar försvinna ut i tomma intet. Jag känner igen långt ifrån alla låtar. Därför blir jag lite extra glad när mina två favoritlåtar, ”Free At Dawn” och ”Breathless” från nya skivan, spelas och får stor entusiasm från publiken. En publik som annars är relativt tillbakadragen och stel. Det är som att folk vill dansa, men inte vågar. Varför vågar ni inte? Sluta nu. Men då och då är det ett par som rör lite på höfterna, klappar lite med händer och ger ifrån sig ett litet ”wiiii”. Jag bara ler.

small black 2

Men musiken är så mitt i prick. Hur kan Small Black inte vara större här?
Göteborg – musikstaden.
Göteborg – indiestaden.
Älskade Göteborg.
Small Black är som en blandning av, HÅLL I ER NU, The Mary Onettes, This Is Head och Division of Laura Lee (tre svenska band som alla har gästat Klubb Instant tidigare i år). Jag vet faktiskt inte om det ens är möjligt att det kan bli bättre än så. Som en perfekt liten blandning av regnbågens alla färger. En lagom dos av allt. Lagom. Det där är vi ju bra på.
Small Black också tydligen.
*Väldigt* bra.

Jennifer Last

 

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s