Live: Hästpojken på The Hush Hush Club

amarbajric —  8 november, 2013 — Lämna en kommentar

IMG_8780

Centralt i Jönköping, i en restaurangkällare som ser ut som en skapelse av David Lynch, ska Hästpojken spela en akustisk spelning. Det är välfyllt i den lilla lokalen, en blandning av hipsters, bekanta ansikten från skolan och människor med ryggsäckar. Vem har ryggsäck på krogen? Jag skymtar en och annan halvfull hårdrockare också, är det torsdag så är det torsdag. Innan spelningen har börjat värmer några ungdomar upp med att dansa till The Knifes ”Heartbeats”. Folk är förväntansfulla och grabbarna i Hästpojken tar god tid på sig.

När de slutligen går på scenen är de förvånansvärt välklädda och har varsin öl i händerna. Slutligen är det fyra män som står där framme, förutom Martin Elisson och Adam Bolméus också en på synt och en maracasskakare. Mina förväntningar är stora, Hästpojken har några låtar som kan göra sig riktigt fint akustiskt, speciellt från de senaste två skivorna. Martin vet hur man ser sympatiskt ynklig ut, hur man får ut ångestladdad pop från Göteborg ut till de stora massorna och till förvånansvärt skilda åldrar.

I försnacket till ”Något stort för dig” säger han att han inte haft så bra förhållanden. Varvar att sitta ner på en barstol med att gå runt på den lilla scenen, man får intrycket av att rastlös själ står för sången under kvällens framträdande. Adam sitter på sin stol och plingar på en gitarr eller bas, en kontrast till Hästpojkens andra hälft, som under spelningen blir allt mer rastlös. Akustiken är sådär och rummet är kalt men bandets närvaro en meter från publiken skapar ändå en intim känsla.

IMG_8790

När Martin sjunger ”Femton människor kom på konserten igår och femton människor gick innan vi spelat klart” ser jag mig om och tänker att Bad Cash Quartets arv har förts vidare. Det här är ett band med ena foten i den gamla skolan som samtidigt är aktiva idag utan att kännas passé eller avdankade. Tvärtom, Hästpojken är bryggan mellan den gamla göteborgspopen och den nya generationen. Musiken och publiken är ett bevis på det. Ännu suddigare blir det mellan då- och nutid när de spelar sin gamla Bad Cash Quartet-låt ”Valentine” och någon i publiken jublar ut högt och vilt.

Den för alla bekanta ”Sommarvin” framförs lite annorlunda, lite mer akustiskt och med en stor ansträngning. Det är uppenbart att allt inte är lätt att spela utan ett band bakom sig. Mellan låtarna skriker någon bakom mig att de borde spela ”Caligula”, jag undrar hur det skulle låta och istället spelas ”Brinner”. Det blir vackert. Det lyfter verkligen när en plågad Martin Elisson under ”Samma himlar” trycker ur sig orden, några sjunger med och torsdagskvällen är vackrare än den varit på länge. En discokula lyser stundtals stämningsfullt upp lokalen.

IMG_8803

Efter ”Gitarrer & bas, trummor & hat” går bandet ut i vad som känns som tre sekunder innan de kommer tillbaka för extranumret. Om det handlar om en misstro på publiken tålamod eller brådska vet jag inte men jag har aldrig sett ett extranummer påbörjas så snabbt.

Och så kommer det. Den där snubben bakom mig som skrek ”Caligula” får som han vill. Att framföra den utan att göra en ballad verkar lika svårt som att klyva atomer med en kniv. Men det fungerar, det är visserligen ansträngt, grabbarna kämpar och lyckas men det är inte här de briljerar. Istället är det blandningen av låtarna från de två sista skivorna som är bäst, det är dessa en akustisk turné borde fokusera på.

”Noll igen” och Martins plågade kroppsspråk, snubblande över scenen. Sättet som de gör det dekadenta vackert och ömtåligt på. Då och då några rader poesi från ett plågat hjärta framfört i enkla popmelodier. De ger oss en sista skymt av Göteborg med en väldigt personlig  ”Utan personlig insats” innan de går av scenen och vi går ut i den kalla Jönköpingsnatten.

Text: Amar Bajric

Foto: Hannah Hübner

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s