Bästa Nya Låt: Simian Ghost – A Million Shining Colours

Gehitmusiken —  20 november, 2013 — 3 kommentarer

Simian Ghost A Million Shining Colors

Simian Ghost levererar Sveriges bästa retropop sedan The High Hats andragiv And then came cancer från 2012. Vi kan vara stolta över att vi i Sverige har ett band som gör klassisk pop i samma klass som Vampire Weekend och Tame Impala.  ”A Million Shining Colours” är en helt underbar poppärla, med rötter i amerikansk surfpop och tidig britpop, som rör sig i samma musikvärldar som duon Alpaca Sports sockersöta gulligullpop, fast med ett litet allvarligare tema än ungdomens första romanser. Den handlar om den nära nog förödande insikten att man kämpat hela sitt liv med musiken, att man gett hela sin själ åt den, och nu måste möta förkrosselsen: den leder ingenstans, man har slängt bort all sin tid. Som att ge hela sitt hjärta till någon som man vet i slutändan kommer att krossa det.

Det finns en vacker paradox i allt detta. Låten är nämligen en av de vackraste kärleksförklaringarna till musik som jag har hört. Det är just resultatet av all denna möda som musiker: den här nära nog perfekta låten om att livsvalet som musiker är helt värdelöst. Denna låt, som enligt dess egen logik skulle vara intet värd, är ett bevis för musikens oändliga värde, och det är omöjligt att sätta i ord hur mycket kärlek den ger tillbaka. Den är som föräldrar som har oändligt med kärlek, visdom, och leenden att ge, när man som mest behöver det, men inga pengar och ingen trygghet att garantera.

Bojan Bunti

Trackbacks och Pingbacks:

  1. LYSSNA: Simian Ghost – ”A Million Shining Colours” | Festivalrykten - november 20, 2013

    […] ”I have wasted all of my time”, menar Sebastian, Erik och Mathias och vi står bredvid, vevar med händerna och mimar förtvivlat ord om att det har de inte alls – deras kreativa gärningar har i en vild djungel till musikvärld skänkt en välbehövligt syreficka. A Million Shining Colours låter harmonisk likt en perfekt skuren Beach Boys-låt och som många av de bästa poplåtarna löper en sentimental röd linje mellan det gladlynta arrangemanget. Eller, snarare bör man vända på perspektivet för att förstå låten: melankoli, men i slutändan ett konstaterande om att man skulle göra samma val om och om igen. Bojan på Ge Hit Musiken utvecklar dessutom fint här. […]

  2. Bästa Nya Låt: Simian Ghost – ”Echoes Of Songs (For Trish Keenan)” « GE HIT MUSIKEN - januari 27, 2014

    […] från den svenska indiebesten Simian Ghost, som tycks ha växt till sig två nya vackra drakhuven. ”A Million Shining Colours”  var en vacker, dubbeltydig kärleksförklaring till livet som musiker. Musik som handlar om musik, […]

  3. Månadens skivetikett: Nomethod Records « GE HIT MUSIKEN - april 7, 2014

    […] Ett av dessa är det svenska Nomethod Records som har sin bas i Umeå och huserar artister som Simian Ghost, NO CODA, Blondino och Tiger Forest Cat. Jag tog mig friheten till att intervjua Magnus Öberg, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s