Bästa Nya Låt: Axel Boman – ”Hello”

Gehitmusiken —  26 november, 2013 — Lämna en kommentar

Axel Boman Hello Family Vacation

Axel Boman släppte nyligen Family Vacation via Stockholms Studio Barnhus. Det är en given kandidat till ett av årets bästa svenska album, och ett av årets bästa housealbum. På spåret ”Hello” upplever ni en evig semester liknande den på The Avalanches klassiker Since I Left You. Och precis som denna nu utdöda grupp är Axel Boman en mästare på samples och stämning. Med relativt enkla medel lyckas han skapa en slags dansgolvsekvivalent till de där gamla hypnotiserande new age kassettbanden som skulle leda en in i djupet av ens själ. Lite som voodoo för den moderna tiden, där housemusikens four on the floor-beats ersätter de tribala trummornas anderytmer.

Själv beskriver han musiken såhär: “I decided to go through the vast collection of ideas and sketches I had on my computer, as a final project before I set that machine on fire and let it all go up in flames. Kind of like what Lee ”Scratch” Perry did with The Black Ark in Kingston in the 70’s. A friend says the album sounds like “weird Jamaican space disco” so maybe it’s a fitting reference”

Housemusiken och den intima klubben är — om man ska tro DJs som DJ Sprinkles, som Axel Boman har en hel del gemensamt med — vår tids spirituella mötesplats. Där får vi en chans att, med hela vårt bagage av rädsla, smärta och oro, dansa oss in i en ny tillfällig dimension där bara extas, vänskap, sexualitet och kärlek regerar. På ”Hello” sjunger en samplad sångerska ”nobody knows these hard times that we’re living through” – och jag skulle vilja säga något så kliché som att jo, denna musik vet. Och det är därför den låter så jävla tröstande och utopisk. För musiken vet att drömma.

Bojan Buntic

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s