GE HIT SALLADEN 2013

Gehitmusiken —  10 december, 2013 — 4 kommentarer

ge-hit-salladen1

Formgivning: Robin Brandt

Här får ni listan över de bästa låtarna ifrån Sverige under 2013 – direkt tagna ifrån internets fräschaste salladsbuffé. 100% ekologiskt / 100% känsla. Ni får lov att plocka och blanda hur ni vill — man kan göra supergoda sallader i oändligt med olika kombinationer av ingredienser — men det är så här vi på GE HIT MUSIKEN blandar vår sallad. En god bas med 99 viktiga grönsaker för den moderna henen. Och lite CEO på toppen.

GE HIT 2013-Listan finns på spotify MEN VARNING – alla låtar finns inte med. En del av dessa finns bara på soundcloud. Så var inte dum nu, du kanske missar den läckraste biten till din salladsmix.

Förutom listan nedan kan ni även äta av BOJANS SUPERFETA PARTYSALLAD.

Svensk techno, house och basmusik från 2013 mixat med pophitz och 100% känsla (fuck mixing, let’s dance osv). Ni får fresh musik av The Field, Lukas Nystrand Von Unge, HNNY, KOKO, Baba Stiltz, Axel Boman, Bam Spacey, Marcus Price, GNUCCI, Sportman, Sum Comfort, 1987, Ruben Brundell och många andra c00la.

1. CEO: ”Whorehouse”

Eric Berglund är tillbaka med en sång om livet. I hans alldeles egna horhus, där han sätter reglerna och bryter mot dem. Men själva musiken är snarare ett leksakshus i The Tough Alliance anda.

 

2. Mapei: ”Don’t Wait”

En oöverträffbar kärleksförklaring ala 2013 från en gammal aldrig slocknande stjärna. ”Not a thing in the world can get between what we share / no matter where you are in the world I’ll be there”. Mapei kommer att skina över oss under de sorgligaste dagarna under 2014.3. 1987: ”Ocean”

Det nya stjärnskottet i svensk indie-R&B heter Victor Holmberg och för någon månad sen tog han bloggosfären med en Österlen-storm. Vi är fortfarande tagna och snurrar runt i en förhoppning om 2014. Sedan ”Ocean” har han varit populär som remixare och visat prov på en väldigt mångsidig produktionstalang – och nästan varenda remix han gjort har snurrat här hos oss, i stormen på GE HIT MUSIKENs redaktion.

 

4. Nordpolen: ”Dom Mörka Molnen (feat. CEO)”

Nordpolen visar att återuppståndelsen med ”När Mitt Blod Pumpar I Dej” inte bara var en engångsgrej – hela andragivet Vi är många som är vakna inatt visade sig vara en skiva fylld av riktigt bra musik. En av de mest spelade är ”Dom mörka molnen”, ett samarbete med CEO, en alldeles underbar ballad dränkt i ett skimmer av svensk indie-vemod. En låt om att se dom mörka molnen och skratta åt dom. Lyssna nedan på en underbar akustisk cover av Vit Päls och Alice Boman.

 

5. Makthaverskan: ”Asleep”

Makthaverskan sätter åter igen standarden för hus Göteborgsindie ska låta. Deras andragiv Makthaverskan II är ett mönster som många indiepopare under 2014 kommer att följa. Redan nu kan man höra band som tar efter dem. ”Asleep” är en helt genomträngande låt som går ända in i ryggmärgen av ett poparhjärta. Det är bara att fråga Amar Bajric om den där känslan han hade under deras festivalspelning.6. Maja Gödicke: ”Ligga Still”

Gödicke har skrivit årets finaste svenska text om kärlek. En orgel förenar kyrkans storhet med det intimaste av intima undertäcket-samtal, och resultatet blir ett sublimt koncentrat av de heligaste tingen i vårt samliv som människor. Vare sig en Gudom tittar eller inte, så är vårt liv mäktigt, viktigt, och oändligt värdefullt. Det är denna känslan som Maja lyckas att förmedla på cirka 2 minuter.

 

7. Karl X Johan: ”Never Leave Me”

2012 var stockholmsduon Karl X Johans år – och det visar sig att 2013 också är det. Min flickvän hatar typ allt — med ett särskilt hat för just R&B – förutom Ted Gärdestad. Men Karl X Johan gillar hon, och särskilt denna låt.


8. Simian Ghost: ”A Million Shining Colours”

En låt om att ge sitt liv åt musiken. Och om hur mycket den ger tillbaka.

 

9. Vånna Inget: ”Ingen Botten”

Årets punkhymn – med en allmängiltighet, likt en kampsång för nutida dissidenter, som får alla på Jazzhuset att sjunga med i de stora stämsångsrefrängerna.

 

10. Ison & Fille: ”Vår Sida Av Stan”

Ison & Fille gör en comeback med en låt vars titel är tagen från det legendariska debutalbumet. ”Vår Sida Av Stan” är svensk hiphop när den är som bäst. En sång om betongdjungeln, för storstadsförorten och miljonprogrammets glödande stjärnor och hjärtan.

 

11. Veronica Maggio: ”Hela huset”

Maggio ändrade typ riktning utan att ändra riktning. Mindre R&B och mer rock and roll, skulle man kunna säga. Men på sitt alldeles egna sätt. ”Hela Huset” är en duett med självaste Håkan Hellström. En sommarkänsla från en svunnen tonårstid.

 

12. Håkan Hellström: ”Det tog så lång tid att bli ung”

Vad kan jag säga? Läs min överdrivna, fullständigt betagna recension av Det tog så lång tid att bli ung. Musikkritisk pekoral, eller en kritiker som översvämmas av allt det där som kallas Kärleken? Döm själv! Men en sak är säker – en låt som inspirerar ett sådant ändlöst babblande har tillräckligt med kraft att hänrycka. Och det är just vad jag blir, varje gång.

 

13. Jonathan Johansson & Johan Eckebom: ”Den brända jorden”

Det är klart det blir episkt när något så oväntat som att Jonathan Johansson och Johan Eckebom gör ett soundtrack till en samtida produktion av Bram Stokers Dracula. ”Den brända jorden” är ett brännmärke, ett omen på den svenska pophimlen, som varslar om en av våra absolut bästa popmakares kommande album.

 

14. Gnucci: ”Finders Keepers”

Plötsligt släpper Gnucci en jävla bomb på Sveriges dansgolv – och bevisar att hon är vår egen M.I.A. Cristian Dinamarcas UNTZ UNTZ och den skeva rapen satte eld på twitter och facebookflödet, och kommer fortsätta att brinna på våra klubbar under 2014.

 

15. Azure Blue: ”Sunset”

Azure Blue släppte i år en av sina mest personliga skivor. ”Sunset” är en låt med en fallande synt att dö för, och under denna regnstorm av vackra syntljud sjunger Tobias Isaksson om kärlekens solnedgång.

16. Skimret: ”Vi är dom”

Skimrets hittills mest genomarbetade låt är också den mest udda. De där vågiga syntarna, som liksom fyllehaltar fram, bildar en atmosfär av lullighet som ackompanjerar en sång om att inte synas. Ljudbilden kommer direkt från sovrummet. Aleksandar Buntic levererar en av årets bästa verser på svenska, och något av det bästa som sjungits om ensamhet: ”Vi är dom som alltid är vakna, vi är dom, som aldrig fått veta, hur det känns, att vara nära  – någon som aldrig lämnar en.”

 

17. Postiljonen: ”Atlantis”

Vi är stolta över att ha varit en av de första som upptäckte detta fantastiska band. Under tiden som gått sen vi startade bloggen har Postiljonen förfinat sitt sound till en drömsk perfektion. Det vittnar debutalbumet Skyer om, som innehåller många vackra låtar. ”Atlantis” — som nu ligger på 180 000 spelningar på soundcloud!! — är vår favorit.

 

18. The Knife: ”A Tooth For An Eye”

The Knife släppte ett av årets mest omskakande album. Shaking the Habitual förbryllade både kritiker och fans. Här frossar duon i sin experimentlusta till 100%, på ett sätt som de aldrig tidigare gjort. Konceptuellt, oändligt ambitiöst, och sjukt svårt. Det närmaste vi kommer en popsingel i vanlig mening är ”A Tooth for an Eye” – och det är att ta i. Pop – som om Coca Cola skulle vara frätande för halsen.

 

19. Seinabo Sey: ”Younger”

En av årets överaskningar. Plötsligt träder det fram en färdig soulsångerska på den svenska scenen och äger skiten ur det mesta vi hört under året från denna genre som vi trodde var på väg att dö ut. Seinabo Sey är en av 2014s stora förhoppningar.

 

20. Ms. Henrik: ”Mark”

Ms. Henrik är en ärkepopare av ett alldeles eget slag. Den androgyna sångaren är en riktig popnörd och kan briljera med detaljer ur Paul Simons liv och klä ut sig till Blondie och göra en briljant cover som om det vore det lättaste i världen. Han ligger bakom flera av årets bästa, mest renodlade popsinglar. ”Mark” är en av dem.

 

21. DNKL: ”Hunt”

DNKL är en ny högst hemlighetsfull elektronisk trio ifrån Göteborg. De har snabbt hamnat i bloggosfärens rampljus och det snackas om framtida storhet. Debutsingeln ”Hunt” hör ihop med det bästa som producerats under de senaste tre åren. Dova, vemodiga pianon, tung bas och vackra, lulliga syntar utgör bakgrunden till en låt om ett mystiskt sökande efter någonting vagt, odefinierbart.

 

22. Iberia: ”Everyday”

Iberia, denna nyblivna duo med Maja Milner från Makthaverskan och Pistol Discos Alexander Palmestål, är en av Hybris intressantaste nya signeringar. Varje liten sekund av ”Everyday” tyder på en längtan efter att ta över världen. Och om man följer bandets politiskt laddade facebooksida så är det lätt att tro att de en dag kommer att göra det. Och det kan man ju hoppas på.

 

23. Xenia Kriisin: ”Blackout”

Xenia Kriisins debutalbum Hymn är en modern helgedom. Likt Jonathan Johansson tycks Xenia ha en så oerhörd vision av världen att den bara får plats i de mest storartade former och yttringar. ”Blackout” är fullständigt episk. En sublim ballad av oändlig skönhet som konkurrerar ut det mesta som på senare tid har skapats inom den samtida folkmusikens fält.

 

24. Family Values: ”Rasar Vi”

Detta märkliga musikkollektiv är inte ett ”band” i traditionell mening. Kärnan är Milan Antonin, en multitalang ifrån Stockholm, som har en alldeles egen vision av vad musik är och hur det ska skapas. Family Values är inspirerat av slow arts-rörelsens motto: att skapelseakten är minst lika viktig och intressant som själva resultatet. Men i detta fallet vill jag bara konstatera att jag egentligen inte bryr mig om hur de lyckades skapa denna enastående låt (den är inspelad i en lägenhet på 7 kvadrat osv) — nej, det jag bryr mig om är att den är fruktansvärt jävla bra.

 

25. Sportsman: ”Usher”

Sportsman är en av årets många nykomlingar inom den svenska R&B-musiken. Han släppte en introvert, melankolisk EP via Best Fit Recordings, som vi har snurrat här på GE HIT MUSIKEN sen release. ”Usher” är Epns vackraste spår.

 

26. Alice Boman: ”Waiting”

En av årets vackraste folksånger låter som den kommer ifrån en svunnen tid. Alice Boman sjunger en underbar sång om längtan, om att vänta och vänta efter någon som har försvunnit. Den skulle lika gärna kunna handla om ett förflutet som aldrig kan komma tillbaka igen. Hälften hopp, hälften hopplöshet – en perfekt blandning som finns i de allra bästa låtarna av det här slaget.

 

27. Yung Lean: ”Lemonade (ft. Baba Stiltz)”

Den svenska ”indiehiphopen” har på något märkligt sätt blivit ett globalt fenomen. På ett år har ett antal pojkar som rappar om känslor, så kallade Sad Boys, fångat många hipsterhjärtan. Detta rappkollektiv ifrån Stockholm har tagit den mest obskyra, cutting-edge samtidsmusiken från nätet, och den mest kommersiella musiken du kan hitta och blandat ihop i en salig röra. En av de stora hitzen är från rapparen som har fått vara ansiktet för detta musikkollektiv, Yung Lean. ”Lemonade” är producerat av The Sad Boys superproducent Yung Sherman och ft.ar Baba Stiltz. Det är en av utstickarna från en av de bästa låtarna ifrån denna nya generation av hiphopmusik. Det är det bästa spåret på det bästa mixtapet som kommit ut i år, Unknown Death 2002. Den handlar om dekadent kärlek lemonad och droger. Ett tema som många 16åriga pojkar är välbekanta med nu för tiden.

 

28. Magnus Ekelund & Stålet: ”Svartöstaden”

Magnus Ekelund & Stålet är inte längre ett band, men under sin korta existens har de släppt två av 00-talets bästa, mest renodlade popalbum. På deras sista album DÖDSKULT sjunger de om de mörkaste aspekterna av kärleken. ”Svartöstaden” handlar om en gammal, destruktiv romans som för alltid lämnat spår i sångaren, och är en av de absolut bästa, mest rasande låtarna inom genren.

 

29. Baba Stiltz: ”Our Girls”

Baba Stiltz är typ världens bästa producent. Han började som en av frontfigurerna inom Skweee-genren, och idoliseras av både fanns av genren, och av de absolut största av producenterna inom den. Vi fucking älskar honom också. Nu för tiden vet man aldrig vad i helvete han kommer åstadkomma. Denna multitalang kan typ skapa vad fan som helst. ”Our Girls” släppt via Studio Barnhus, till exempel, är en funkig, lunkande housepärla av absolut högsta klass.

 

30. The Mary Onettes: ”Hit The Waves”

The Mary Onettes visar åter igen att de kan det här med popmusik. På senaste plattan Hit the waves snor de fritt ifrån tabubelagd musik ifrån 80-talet, och resultatet är makalöst. Titelspåret på skivan är en av årets vackraste låtar.

 

31. The Sun Days: ”You Can’t Make Me Make Up My Mind”

Vi upptäckte The Sun Days för cirka en månad sen. Sedan dess har de spelats flitigt av till exempel ALLA, spelat på Jazzhuset, Clooneys, och andra klubbar i Sverige, och blivit signerade på Göteborgs finaste etikett, Luxury. ”You Can’t Make Me Make Up My Mind” är Göteborgspopens senaste yttring. Det är fantastisk låt i Makthaverskan och Luxurypopens efterföljd. Vi råkar veta att gruppen har ett storhetsvansinne utan dess like. Det gillar vi, och vi tror att det är befogat. Vi ser fram emot att se dem ta över Sverige 2014.

 

32. Wild At Heart: ”Saving All My Tears (1987 Remix)”

Hybris har i år kommit med några riktiga överaskningar. 1987 och popduon Wild At Heart hör till de bästa av dem. Och här har vi en låt där båda namnen förekommer. 1987 har gjort sig känd som producent och remixare under 2013, och detta hör till hans bästa remixar.

 

33. HNNY: ”Exactly”

”Exactly” är en av 2013s bästa house-remixar av en poplåt, ett år som karaktäriserats av just house-remixar av pop. Efter Cyril Hahns stora genombrott med ”Say My Name”-remixen har många, många producenter gett sig i kast med att göra om 90-talets och 00-talets radioklassiker till melankolisk klubbmusik. På ”Exactly” gör HNNY om Christina Aguileras ”What A Girl Wants”. Resultatet är tyngt av sorg och mörker, med symfoniska inslag, genre-bunden manipulation av röster och en minst sagt fräck acidbas.

 

34. Kristian Anttila: ”Säg Nej Till Mig (feat. El Perro Del Mar)”

”Livet är fult och jag sjunger så fint jag kan”. Åter igen är en av årets bästa textrader på svenska författade av Kristian Anttila. Han och El Perro Del Mar sjunger så fint de kan en duett om kärlek som råkar vara en av de bästa kärleksballader som de någonsin gjort.

 

35. Könsförrädare: ”Raging River”

 

36. Cavern People: ”Change Of Heart”


37. Axel Boman: ”Fantastic Piano”

 

38. Kartellen: ”Svarta duvor & vissna liljor (ft. Timbuktu)”

 

39. Brainpool: ”The Last Christmas”

 

40. Skimret: ”Matilda”

 

41. Anton Kristiansson: ”Serotonin (feat. Maja Milner & Per Hagman)”

 

42. Westkust: ”Summer 3D”

 

43. Lorde: ”Ribs”

 

44. H.M Hammarin: ”Living A Lie”

 

45. Henric De La Cour: ”Shark”

 

46. Museum Of Bellas Artes: ”Abyss”

 

47. Yast: ”Stupid”

 

48. Nord & Syd: ”Inte Idag”


49. Team Rockit: ”Aura”

 

50. Little Jinder: ”SHH”

 

51. André Laos: ”Klose”

52. Holograms: ”Meditations”


53. Maria Eriksson: ”Värld Av Glass”

54. Marlene: ”Bon Voyage”

 

55. Rigas: ”Kungen”

 

56. Navet: ”One Hundred Years, Ten Thousand Beats”

 

57. Marcus Price: ”Trycka Re”

 

58. Differnet: ”The Evaporites”

 

59. The Embassy: ”I-D”

 

60. Mons Montis: ”Swept”

 

61. Bromma Disco: ”T J M”

 

62. Sibille Attar: ”Come Night”

 

63. Chicagojazzen: ”Renberg”

 

64. Katakomb: ”Surf’s Up (Surf’s Down)”

 

65. Shout Out Louds: ”14th of July (Jens Lekman Remix)”

 

66. Nova Express: ”Fredhäll (feat. King Krule) Folkmun edit.”

 

67. Håkan Hellström: ”Valborg”

 

68. The Tranq: ”My Heart Is A Yo-Yo (Coconut Slaying Remix)”

 

69. Sally Shapiro: ”If It Doesn’t Rain”

 

70. Zacharias Blad: ”Jag Är Gay (Henning Fürst Remix)”

71. Karl X Johan: ”Get It All (Bam Spacey Remix)”

 

72. Erik De Vahl: ”On The Issue”

 

73. Veronica Maggio: ”Låtsas som det regnar (Ruben Brundell Remix)”

 

74. Korallreven: ”Try Anything Once (feat. Cornelius)”

 

75. Alpaca Sports: ”As Long As I Have You”

 

76. MF/MB/: ”Casualties”

 

77. Summer Heart: ”Beat Of Your Heart”

 

78. Nicolas Makelberge: ”Believe In Asians”

 

79. Robert Leiner: ”Duff 80”

 

80. Sameblod: ”Forever”

 

81. Shakarchi & Straneus: ”Either way”

 

82. Axel Boman: ”The Best Ever Made Ever”

 

83. Tove Lo: ”Habits”

 

84. Zara Larsson: ”Bad Boys”

 

85. This Is Head: ”Time’s an Ocean”

 

86. Stor: ”Shotgun (feat. Natty Silver)”

 

87. Pistol Disco: ”Bad Wisdom”

 

88. Most Valuable Players: ”We Came Out Of Our Hiding”

 

89. Lust For Youth: ”Vibrant Brother”

 

90. Adam Kanyama: ”På Riktigt”

91. Hästpojken – ”Samma Himlar”

 

92. Mack Beats: ”Lägg Dig Ner (ft. Julia Spada)”

 

93. M.D.C.: ”Alma (Kornél Kovács Remix)”

 

94. Vånna Inget: ”När jag dör”

 

95. Jonathan Johansson: ”Stormen och vågorna”

 

96. Big Fox: ”Girls”

 

97. TM404: ”303/303/303/606″

98. Club 8: ”Stop Taking My Time (Bam Spacey Remix)”

 

99. Polisen: ”حَبيبي (Boy You Turn Me)”

 

100. Johanna Knutsson & Hans Berg: ”I Buy Pink Street”

 

Trackbacks och Pingbacks:

 1. Ge Hit Musiken: Top track of 2013 - The Tranq : The Tranq - december 10, 2013

  […] guys are definitely on our list of top places for  new music so make sure to check them out. Click here for blog […]

 2. Bästa Nya Låt: Sportsman – ”Usher (1987 remix)” « GE HIT MUSIKEN - januari 17, 2014

  […] från Sverige, Sportsmans melankoliska ”Usher”, som hamnade högt i toppen på vår årslista. Resultatet är det vi annars bara brukar säga om typ Sigur Rós – det är smärtsamt […]

 3. Bästa Nya Låt: Simian Ghost – ”Echoes Of Songs (For Trish Keenan)” « GE HIT MUSIKEN - januari 27, 2014

  […] En av de bästa låtarna från 2013 kom från den svenska indiebesten Simian Ghost, som tycks ha växt till sig två nya vackra drakhuven. ”A Million Shining Colours”  var en vacker, dubbeltydig kärleksförklaring till livet som musiker. Musik som handlar om musik, om att leva med musik, om att älska musiken. Metamusik utan att vara pretentiös och tolvtonig. Och det är precis så det fortsätter på nästa smakprov till det kommande albumet. […]

 4. GE HIT MIXEN Vol. 19: 1987 « GE HIT MUSIKEN - januari 31, 2014

  […] har spelats cirka 150 000 gånger på spotify nu, och den hamnade på plats nummer 3 på årets sallad av de bästa låtarna ifrån Sverige 2013. Jag är så stolt över att ha mixat denna fantastiska kombination av låtar. Ett urval av bra […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s