Bästa Nya Låt: Skogsrå – ”Now You See Me”

Gehitmusiken —  26 december, 2013 — Lämna en kommentar

skogsrå now you see me

”Vördade Ge Hit Musiken.
Ger mig på ett försök att imponera er.”

Jo tack, mission accomplished.

Den bästa musiken som någonsin gjorts har skapats i stormen efter ett brustet hjärta. I mitt sökande efter Sveriges Dev Hynes har jag ofta hamnat i återvändsgrändar; artister som har glöden, själen, men, i slutändan, inte magin. Det är en slags popsensibilitet jag söker: förmågan att göra någonting både kommersiellt gångbart och kompositionellt brilljant, artistiskt moget, känslomässigt engagerande. Det är inte direkt jakten på det nya som jag befattar mig med. Det kan vara musik skapad i etablerade samtida genres, eller gamla klassiska former – men de har någonting: de känns inspirerade från ovan. Och det går egentligen inte att definiera vad det är som gör dem just så.

”Jag har varit musiker hela mitt liv men fram tills för ett år sedan hade mitt hjärta varit intakt. Så då blev jag artist istället.” Den bästa musiken har skapats i ruinerna av ett brustet hjärta, och för cirka ett år sen begav sig den tjugoettårige Skogsrå in i sitt hjärtas studio och började plocka ihop de där brustna delarna, som nu har blivit till en brinnande popsingel av högsta klass. Den bästa indiemusiken idag är hitsinglar som man har slitit för i över ett år.

”Now You See Me” hör ni en låtskrivare och producent som uppenbarligen redan mer eller mindre är färdig, och som man vågar hoppas ändå är i början på sin väg. Musiken kallar han själv för ”funkindie” men ärligt talat så känns det inte särskilt indie. Skogsrås androgyna röst, hans stora ambitioner och hans känsla för melodi påminner snarare om en mainstream-artist som tyvärr inte fått tillräckligt med cred: La Roux. Det är så välproducerat, noggrant och skickligt ihopsnickrat att det ljuder som någonting långt ifrån den där hemmasnickrade känslan som finns i det mesta av den nya, svenska indiemusiken. Han lyckas även att spöa upp det mesta inom den svenska electrohousens poporienterade projekt, med Lucas Nord i spetsen, genom att placera in ett genljudande klimax av maxxxade synthar som urartar i ett funkcrescendo.

Och den överambitiösa musikvideon som tillkommer är ju hur jävla vacker och välgjord som helst – det är svårt för mig att tro att detta är en skygg garderobsmusikers projekt. Fast så får man ju tänka på att även Prince började i garderoben. Det som de har gemensamt är en uppenbar vilja att ta över musikvärlden.

Nu kan jag vila lugnt i tanken på att 2014 kommer att brinna och flamma högre än de två senaste åren tillsammans.

Bojan Buntic

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s