Bästa Nya Låt: Simian Ghost – ”Echoes Of Songs (For Trish Keenan)”

Gehitmusiken —  27 januari, 2014 — Lämna en kommentar

Simian Ghost Echoes Of Songs (For Trish Keenan)

En av de bästa låtarna från 2013 kom från den svenska indiebesten Simian Ghost, som tycks ha växt till sig två nya vackra drakhuven. ”A Million Shining Colours”  var en vacker, dubbeltydig kärleksförklaring till livet som musiker. Musik som handlar om musik, om att leva med musik, om att älska musiken. Metamusik utan att vara pretentiös och tolvtonig. Och det är precis så det fortsätter på nästa smakprov till det kommande albumet.

”Echoes Of Songs (For Trish Keenan)” hade premiär idag på The Telegraph och är en tribut till den nu bortgångna Trish Keenan (R.I.P) från Broadcast, ett band som medlemmarna i Simian Ghost älskar. Denna gången handlar det inte om den stora, skrämmande kärleken till musiken i allmänhet, utan om kärleken till en dödlig människas stil och musik. Hur varje låt är ett eko av en annan, hur våra liv är ekon av tidigare liv.

”Sometimes I think that I’ve stolen every song”. Det är ett ödmjukt sätt att säga att man inte hade varit någonting utan ens föregångare, de som satt nätterna igenom och skrev och skrev och skrev (i rundgång), spillde målarfärg över hela arbetsbordet, tappade koncentrationen och kollade på tv för att sedan få en idé som bara ledde till en huvudvärk, råkade fumla iväg en ton i avloppet – men som slutligen lyckades, som lyckades få till den där formen, den där sången som kom att, kanske tio år senare, forma en annan nattlig varelse vid pianot och månljuset, vid datorn och gitarrskuggan. Och så vidare, i evighet. Ekot av ett mänskligt liv förs vidare av ett annat.

Ja, detta blev så jävla pretto. Men ni ser. Detta är ännu ett bevis på hur jävla underbara Simian Ghost är som kan säga allt det här på några få verser i en enkel poplåt. Några gitarrslingor, som flyter iväg som vågor i solskenet, bas och trummor som påminner oss om att vi faktiskt lyssnar på musik och inte drömmer, två röster som tar oss tillbaka till drömmen, och en tystnad efteråt som drar en tillbaka till repeatknappen, gång på gång, på gång.

Bojan Buntic

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s