GE HIT MIXEN vol. 21: Goes Calypso – ”Var Var Du 1997?”

Gehitmusiken —  1 mars, 2014 — 1 kommentar

GE HIT MIXEN Vol 21 GOES CALYPSO

Idag fick jag en mix skickad till mig av en för mig okänd DJ-duo / akt. Och en hel novell som påminner mig om John Maus-breven. Mixen heter Var var du 1997? och anspelar på ett av mina favoritalbum. Zombys Where where u in ’92. Goes Calypso är inte längre okända för mig. Efter den här mixen / brevet / novellen ligger de mig väldigt nära hjärtat. Förutom några riktigt stora WOW-ögonblick så fick slutet mig till tårar. Jag menar, Mariah Carey + Azure Blue. Där träffade de mig rakt i hjärtat.

Här är brevet i dess helhet. Längre ner, mixen och tracklist. Att börja med räddningspatrullen och sluta i tårar, med allt ifrån storskalig arena electro i kombination med Johnny Cash, till den sinnesjukaste mashup du någonsin kommer höra (”Todd Terje, Yeah Yeah Yeahs, lager av gitarrer + massor av annat över The Fields redan odödliga They Won’t See Me”). Jag rejvar om det här men nu är det dags att lyssna. En timme i paradiset, tack.

”Jag heter Erik och jag startade Goes Calypso 2007. Under den tiden bodde jag i Los Angeles och hängde mycket på Pehrspace, The Smell, Spaceland och The Echo. Efter att ha sett band som Pocahaunted, HEALTH, Captain Ahab, Japanther och massor av annan noise, punk och elektronisk musik. Då tänkte jag att jag också kunde försöka mig på att spela något. Jag premiärspelade på en halloweenkonsert och var så nervös att jag inte vågade ta av mig min Michael Myers-mask och att jag dessutom stod fem steg bakom scenkanten och skakade gjorde att jag tror att jag gav ett ganska… splittrat uttryck. Men efter att ha suttit några månader och spelat på diverse ställen runtom L.A. fick jag ett skivbolag (Life’s Blood) som 2009 släppte min kassett ”Mitt Liv Som Katt”, en blandning av musik jag spelade in där, liveupptagningar och saker jag gjorde när jag kom hem från USA.
Fr.o.m. 2008 har det roterat medlemmar i GC, som mest har vi varit tre och för nuvarande är vi två. Just nu bor jag i Örebro där jag försöker spela och producera så mycket musik jag kan. Jag spelade för ett par veckor sedan med El-Björn (som ju du skrivit om på bloggen) och blev nöjd och klar med The Field-remixen för bara några dagar sen… Vi två som är i bandet stöttar varandra mycket och försöker att driva på så gott det går, det är lite det som behövs. Vi tycker om att laga mat, Svenska Hollywoodfruar, True Detective, Derek Cianfranco och gammal italo.
Det känns som att det här blir lite torrt eller kanske det är så sådana här texter ska vara. Jag håller på och kollar på House of Cards nu men känner att Kevin Spaceys karaktär skriver mig alldeles för mycket på näsan. Den bästa filmen jag har sett i år var The Dirties. Igår köpte jag en ny Yoggi med smak av citron och maräng, den smakar som lemoncurd. När jag blir stor ska jag bli psykolog, jag läser just nu fjärde året på programmet. Jag undrar ibland om musiken jag gör färgas av att jag pluggar till psykolog eller om psykologin färgas på något sätt av musiken. Jag har snöat in på filmklipp på YouTube där man har lagt in Benny Hill-musiken för komisk effekt. (typ här: https://www.youtube.com/watch?v=OP5yo1DzrTw).
Jag är öppen för nästan all musik, så länge den är gjord med hjärta. Jag önskar att jag hade fått producera något åt Team Rockit eller Nordpolen eller typ allt på Sincerely Yours men mina favoritskivbolag är Italians Do It Better och Bordello a Parigi. Jag tycker om att remixa och göra mashups, det känns bortkopplat från det vanliga musikskapandet på något konstigt sätt.
Mixen gjorde jag i natt, ibland kommer jag in i ett flow. Man blir trött på att höra när man har mixat länge men nu tycker jag att jag är nöjd. Jag tycker att den passar när man är på väg till en fest långt bort, inte ändhållplatsen men den innan. Men den passar också till när man åker därifrån, trött och stressad och man ser bussen blinka ut så man får springa och ena hörluren trillar ut sådär som den alltid gör. Jag har döpt mixen till VAR VAR DU 1997? eftersom det känns som att det var mycket inspiration därifrån. Jag har försökt att ta med så mycket osläppta remixar och saker som jag har kunnat (förutom The Field-mashen insprängd där i mitten och Mariah Carey/Azure Blue i slutet). Den börjar snabbt och blir snabbare. Den har några guilty pleasures men vilket DJ-set har inte det, förutom de där Boiler Room-seten där ingen dansar utan alla bara rör sig sådär smått? Färdigmixad mellan 05.00 och 09.00 imorse, laptop > DJM för att göra den något smutsigare, exklusiv för er. Hoppas ni gillar.

och det här är en av de finaste och sorgligaste saker jag har läst:

Dear Nintendo,

Thank you for taking the time to consider my resume.  I am writing to apply for the position of game designer.  We have a chance here to help children experience games that are more true to life than ever before.  Computer graphics have improved and improved and improved, and some day soon we’re going to have to ask ourselves where we can go next in our search for realism.

We need virtual pet games where you clean and feed and love your furry little friend, but where that car still comes out of nowhere so smoothly, a god of aerodynamics and passenger safety.  Where your mother says, ”Good thing we kept this.”  And she takes a shoe box down from your closet.  Where you hear your father’s quiet joke that night, when he thinks you are asleep.

We need an airport simulator, where the planes carry your whole family from A to B, job to job, and dad still drinks in the shower when you have to pee.  Your older sister still comes home at three in the morning and wakes you up so she can sit on the edge of your bed and cry.  Where you try to make friends faster at each new school, so you tell jokes even though you don’t know anybody and nobody gets them.  Everybody says you’re the weird new kid.  So at the next school you don’t say anything at all and then you’re the weird quiet kid.  The plane touches down and you all lean forward in your seats because of inertia, and again and again someone says, ”I hate to fly.”

We need a new Mario game where you rescue the princess in the first ten minutes, and for the rest of the game you try to push down that sick feeling in your stomach telling you she’s ”damaged goods,” a concept-detailed again and again in the profoundly sex-negative instruction booklet, and when Luigi makes a crack about her and Bowser, you break his nose and immediately regret it. Peach asks you, in the quiet of her mushroom castle bedroom, ”Do you still love me?” and you pretend to be asleep.  You press the A button rhythmically, to control your breath, to keep it even.

Yours, 

Joey Comeau

Det har varit en ära att få skriva och göra en mix till dig/er. Hoppas att helgen är helt underbar och veckan som kommer också! Tusen kramar!

Erik och Clara från GC”
Intro – Räddningspatrullen
Bill Callahan – America! (Nicolas Jaar edit)
The Field – The Little Heart Beats So Fast (Nicolas Jaar edit)
Sneaky Sound System – Always By Your Side (Nicolas Jaar remix) (de tre från Nicolas Jaars Essential Mix)
Air France – Collapsing On Your Doorstep
The Field – Silent
Carousel – Here Now
Billions and Billions – Tractor Beam
Ronald Christoph – Take Off!
Arcade High – Highschool Fantasy (Moon Regiment Remix)
Aphex Twin – Untitled
The Field – They Won’t See Me (Goes Calypsos They Won’t See Me Like I Love You Remix)
Johnny Cash – Walk The Line (Remix Laurent Wolf Feat. DJ Auri ps version)
Zomby – VI-XI
Klass Goulart – Turbulence (Original Mix)
Miami Nights 1984 – Ocean Drive
Siete Catorce – Perdido
Neophyte Vs. Stunned Guys – Get This Motherfucker
Caribou – Selfish Boy
Snapper – Cause Of You
Mark ‘OH  – Tears Don’t Lie (12″ Mix)
Scientist – Cry of the Werewolf
Azure Blue – Long Way Down
Mariah Carey – We Belong Together

 

Trackbacks och Pingbacks:

  1. Mix: Goes Calypso – Råttfångaren i hallen « GE HIT MUSIKEN - april 5, 2014

    […] Calypso gjorde en mindblowing mix åt oss för inte så länge sen. Nu har de publicerat en fantastisk ny minimix på deras […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s