Bästa Nya Album – ”Keep Your Darkness Secret”

amarbajric —  24 mars, 2014 — Lämna en kommentar

Moto Boy

Artist: Moto Boy
Album: Keep Your Darkness Secret
Skivbolag: Songs I Wish I Had Written
Betyg: 8.7

Det var fyra år sedan den obotlige romantikern Oskar Humlebo, under artistnamnet Moto Boy, gav oss en inblick i sin värld. I hans musik är lyssnaren inte bara en åhörare. Varje cell är med, förförs och fångas mjukt upp av musiken. Den självbetitlade debutskivan är fortfarande en av mina favoriter och det har lika mycket att göra med artistens skicklighet som med hans förmåga att fängsla lyssnaren efter att hen har tryckt på play.

Smakprovet ”Someday” visade på en större ljudbild, borta från gitarrplingandet som blivit hans kännetecken och stått för intimiteten. I ”Keep Your Darkness Secret” är det produktionen, tillsammans med de för Moto Boy typiska visuella intrycken som uppstår ur musiken, som skapar djupet. I jämförelse med hans äldre skivor är ljudbilden tätare och hålls här ihop av mer än bara den sköra rösten och närvarande framtoningen. Den svävar mer och flyter ut men hålls ihop trots alla lager. Ibland flyter det från drömsk pop över till ett större postrockterritorium. Sticker hål på bubblan och vill ut. Men inte mer än för att hämta en nypa frisk luft, testa gränserna och fortfarande vara sammanhållen. De elektroniska ljuden som samspelar med Oskars säregna röst resulterar ibland i att lite av intimiteten vi är vana vid förloras. Trots detta förmedlas kontrasterna mellan värme och ensamhet genom hela spektrumet, från den vassa rösten till de varma tonerna.

Titelspårets brytpunkt sker mellan den svävande kvinnliga rösten och Oskars raka sång direkt till lyssnaren. Det är en dynamik som uppstår när kärleken i ett musikstycke får två skickligt sammanvävda fysiska parter. Upplevelsen placerar lyssnaren mitt i rummet istället för kikandes in genom ett fönster. Ljudbildens förankring i det fysiska stärks också av trummorna som slår som hjärtslag, ett återkommande symboliskt attribut i Moto Boys musik.
I hans värld är det klart som korvspad, två personer är beroende av varandra när Amor förbannar dem och får deras hjärtan att slå i samma takt. När det sker är de också beroende av varandra och kan bygga upp eller förstöra allt. Romantikern Oskar reflekterar över samspelet mellan två människor, ljuset och mörkret. Stundtals trevar musiken försiktigt fram, som de där orden som inte kommer ut på grund av gråten i halsen.

I ”This Is Love” skramlar en gitarr i bakgrunden, samtidigt som Oskars röst svävar över instrumenten i ett desperat konstaterande. Trots titelns pedagogiska utformning är det inte en snabblektion i vad kärlek är, bara vad den har gjort med honom och kan göra med oss.
I likhet med hans tidigare skivor, som hade ett enklare och rakare musikaliskt uttryck, är det närvaron och värmen som är framträdande här.
Vi som lekte med elden kände till riskerna. I varje spel finns det förlorare, i ”Keep Your Darkness Secret” är insatserna högre och förlorarna fler.

”I want to close my eyelids / But all I see is your face / What does it matter if it’s safe for me / When all I wanted was your insanity”

Detta cementeras ytterligare i ”Either Way I Lose” där Oskars röst leder lyssnaren hela vägen till botten, ackompanjerad av storslagen musik, en begravningsmarsch.
Det tidlösa verket ”Nothing Shatters Like A Heart” gör sig perfekt som tryckare. Så varm och mjuk att den är på gränsen till smörig. Uppbyggd med de där dunkande hjärtslagen och en svävande röst i bakgrunden bekräftar den att det är två personer det handlar om. Två hjärtan som först förlorade sig i varandra för att sedan förlora mot varandra.

”Keep Your Darkness Secret” är ett välproducerat verk med ett tidlöst tema. Lite av charmen med Oskars intima musik har gått förlorad i det storslagna, småskalighet är och har alltid varit Moto Boys grej. Därmed inte sagt att det inte är en skiva för alla oss som har älskat och förlorat. För såren som läker och vägen tillbaka. Innebörden av ”vi”  försvinner inte för att det inte längre är vi två. Den byter bara skepnad från leenden till tårar. Alla behöver något att förlora sig i när hjärtat brinner eller brister.

Amar Bajric

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s