Bästa Nya Album: Archipelago – Archipelago Matters

Gehitmusiken —  27 mars, 2014 — Lämna en kommentar

archipelago matters
Band: Archipelago
Album: Archipelago Matters
Skivetikett: Luxury
Betyg: 8 / 10

Skulle ni tro mig om jag sa att den annars eminenta skivetiketten Luxury gjorde ett (visserligen lyckosamt) misstag för ungefär en månad sen? Någon på luxury måste ha haft kalendern inställd en månad framför alla andra, för helt plötsligt så fanns göteborgstrion Archipelagos debutskiva uppe på soundcloud. Det visade sig vara en intressant skiva, och den levde upp till förhoppningarna som följde efter släppet av dubbelsingeln ”Do You Feel The Same” förra året. Men att Archipelago Matters släpptes en månad för tidigt visade sig vara ett misstag och någon på Luxury måste ha insett vad som skett (kanske på grund av att jag hetslike:ade alla spår på soundcloud) och tog bort den.

Generellt sätt så låter Archipelagos debutsläpp inte helt oväntat som den 80-talsdoftande varianten av ”drömpop” som förra året kanske representerades bäst av The Mary Onettes. Men att göra det så enkelt är inte riktigt rättvist mot Archipelago. Skivan är unik. Den känns genrelös, men på samma gång så anspelar bandet(kanske omedvetet) på en massa genrer. En modern men samtidigt nostalgisk skiva. Trots den uppenbara nostalgin så känns det ändå helt rätt i tiden. Mycket tack vare den moderna genren drömpop. En genre som vägrar släppa tag om en viss chefsredaktör här på GHM. Den verkar inte heller lämna pensionerade pandapopare, vars närmsta kontakt med synth innan drömpopens uppkomst förmodligen var ”ABC 123”, eller ”Inbetween Days”. Drömpopen känns fortfarande som en viktig musiktrend, och jag vill personligen inte heller se den försvinna. Archipelago har lyckats med att skapa fantastisk drömpop och jag tror att bandet kommer bli ett viktigt ankare i undergenrens fortsatta existens.

Men Archipelago gör som sagt mer än att släppa 10 spår drömpop. I och med denna skiva får jag äntligen tillfälle att hylla en genre som är tabubelagd, i alla fall utanför Von Knorrings kontorslobby. På Archipelago Matters får jag lära känna ”Making the cut”. Ett spår som mer än något annat låter som en förstklassig hybrid mellan den ofta hatade ”hissmusiken” och just drömpop. Att denna låt tilläts göra det som beskrivs i titeln är jag mycket glad för. Detta är en kombination utav jazziga gitarrslingor som följer refrängmelodin och en sångröst pumpad med morfin. Ett mellanspel med stråkar och subtil wahwah-gitarr bygger vackert upp till låtens andra halva som sedan avslutas i ett outro byggt utav handklapp och syntetisk harpa. Låt mig konstatera att Archipelago har satt en riktig hybrid till musikbebis på Göteborgs popscen.

Men Archipelago ger inte bara Göteborg, drömpopen och hissmusiken ett kärleksbarn utan ett helt spektrum av genrer får dela plats på detta album. På introspåret ”All Things Considered” tar beats från den allra sötaste electropopen över efter ett intro bestående utav en funkig unison med gitarr och piano. Slapbas och funkgitarr får lika mycket svängrum som svävande synthackord. Michael Jackson-doftande utrop av det enkla men effektiva ordet ”HEY” får lov att existera på samma skiva som låter lyssnaren njuta utav nästintill perfekt utförd vocalsynth. Denna knappa månad efter misstaget på soundcloud verkar ha varit nyttig för albumet. Mitt musikaliska minne säger mig att produktionen är lite annorlunda på denna version och det är positivt. Även om detta kanske inte är fallet så måste Luxury och Archipelago ha mycket beröm för ljudbilden. Ingenting låter för mycket, alla instrument ligger på sin plats men tillåts ändå sticka ut. Det är en långsökt liknelse men tänk musikens motsvarighet till ett färdiglagt 3D-pussel. Ett pussel jag definitivt kommer återvända till.

Emil Moodysson

Annonser

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s