Bästa Nya Album: Samaris – Silkidrangar

mattiaselmansouri —  6 maj, 2014 — Lämna en kommentar

                                                                          

samaris_1024x1024

Artist: Samaris
Album: Silkidrangar
Skivbolag: One Little Indian
Betyg: 9.2/10

Isländska Samaris släppte i förrgår en ny platta. Trion, som består av Áslaug Rún Magnúsdóttir på klarinett, Þórður Kári Steinþórsson på synthar och diverse elektronik och Jófríður Ákadóttir på sång, debuterade med sitt självbetitlade album Samaris i Juli förra året på den kända brittiska skivetiketten One Little Indian som även råkar husera artister som BjörkSkunk Anansie, Fluke, Asobi Seksu och allas älskade Sigúr Ros-för att nämna några. Samaris är bara en av de många nyskapare som fått buntas in i det uppsving av nya intressanta artister som Island fått på senare tid. Island växer rejält som musikexportör och håller redan på att bli ett musikland av rang. När man lyssnar på Samaris förstår man varför.

samaris-1

De har på Silkidrangar skulpterat upp en alldeles egen interstellär atmosfär. Det är mer polerat, mer bastungt, mörkare och kallare än på den relativt poppiga debuten. Det är mycket mer introvert och betydligt mycket svårare. Ljudpalleterna är större, mer suggestiva, Jófríðurs sång hemsöker snarare musiken än leder den- på vissa låtar, vilket bidrar till en kuslig och melankolisk känsla som löper genom hela albumet från början till slut. Det för tankarna till Fever Rays witch-house, Björks sinnesutvidgande avantgarde-electronica och Holy Others kyliga Spök-R’nb. Dock blir det aldrig för kusligt, eller för mörkt och det låter originellt. Det är bland annat det som gör Samaris så unika sitt sound. Inte är det då konstigt att de lät döpa den här plattan till Silkidrangar vilket kan översättas med ”Klippor av silke”. Det är en fras som gör sig påmind i  bland annat låten ”Hafið”, den näst sista låten på plattan- som börjar med att Jófríður sjunger några nedstämda verser ut mot vad som låter som skvalpande vågor, för att sedan låta sina stämmor vandra ut i havet och den påbörjade storm som tar vid när basen och trummorna kickar in. Vad som sägs i låttexterna har jag ingen aning om, då de sjungs på isländska och dessutom är hämtade från isländska sagoberättelser. Men ibland är allt det där onödvändigt. Sång och lyrik blir oviktigt. Samaris musik är såpass bra att den kan klara sig på egna ben.

Mattias El Mansouri

 

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s