Dag Rosenqvist: ”The Procession – become the end edit”

Gehitmusiken —  7 juli, 2014 — Lämna en kommentar

dag rosenqvist the procession become the end
I år fick vi två starka sorgekväden utan ord, Dödens Dal med andra albumet i en trilogi om förlust och död, Korsa Jord, Luft, Is och Dag Rosenqvists första album under eget namn.

Första gången jag såg Dag Rosenqvist var på Kajskjulet i Göteborg, på ett evenemang ordnat av Koloni. Det var 2012, Göteborgs musikliv var fortfarande något nytt för mig. Rosenqvist gick under namnet Jasper TX, ett artistpersona. Han stod på scen och spelade ofantligt hög musik.
Jag var fortfarande en oerfaren skribent och drog till med ett extremt bildspråk, jag kunde inte förklara eller förstå vad det var jag upplevde. Det överväldigade mig. I det ofantliga oljudet trodde jag att hörde jag änglarnas musik.

Nu har det gått snart 3 år sedan den erfarenheten. Men alla intryck finns kvar. Skillnaden mellan den upplevelsen, och Rosenqvists nya musik under eget namn, är att den var inför en publik, en euforisk gemensam stund. Denna musik däremot är helt invärtes. Albumet Fall Into Fire handlar om att tillintetgöras: att gå från tystnad till sorg, vrede, självömkan, hat, självhat, och tillbaka till tystnaden. Rosenqvists fru lämnade honom – och musiken som redan var på väg tog en ny vändning. En redan personlig och emotionell ambientmusik gick in i sig själv ytterligare.

Instrumentell musik kan knappt bli mer blottande än ”The Procession – become the end”, det är naken känsla. Det är musik om att hålla sig vid liv under vatten, att simma mot ytan när man är disorienterad och inte vet vägen upp, när solen går i moln ovanför ytan och blixten slår i havet. Med andra ord känslan av total ensamhet, ångest och förtvivlan i ett helt vanligt vardagsrum med tv, en kopp kaffe, och hopplöshet på bordet. Musik om att förlora allt.

Bojan Buntic

Inga kommentarer

Bli den första att starta en diskussion!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s